Haber Detayı
2023-07-25 21:48
Fuarcılık sektöründe stratejik iş birliği...

Türkiye’yi fuarcılık sektöründe Uluslararası pazarlara taşıyan ve yurt dışında düzenlediği fuarlarla ülkeye önemli ekonomik katkı...

Fuarcılık sektöründe stratejik iş birliği...

Türkiye’yi fuarcılık sektöründe Uluslararası pazarlara taşıyan ve yurt dışında düzenlediği fuarlarla ülkeye önemli ekonomik katkı sağlayan TG EXPO ve Gelişen Ev ve Yaşam Eşyası Markaları Derneği, Orta Asya Pazarı için bir araya gelerek stratejik iş birliğine imza attı. 15 – 17 Kasım 2023 tarihleri arasında Özbekistan’da düzenlenecek olan ‘Taşkent Home Deco Show Fuarı’nın sözleşmesini imzalayan taraflar, ev ve mutfak eşyaları, otel ekipmanları ve kontrat tekstili gibi sektörlerde faaliyet gösteren öncü markaları bir araya getirecekler. Bölgedeki ikinci büyük ekonomi konumunda olan Özbekistan’da ilk kez düzenlenecek olan ‘Taşkent Home Deco Show Fuarı’nın en önemli hedefi, Özbekistan başta olmak üzere Orta Asya bölgesinin en büyük ithalat yaptığı ülke konumunda olan Çin’i geçerek pazar lideri olmak.

‘Taşkent Home Deco Show Fuarı’, “Think Global – Küresel Düşün” mottosuyla Türkiye’de ve dünyanın bir çok ülkesinde Uluslararası fuarlar gerçekleştiren TG EXPO Fuarcılık ile Gelişen Ev Eşyaları Derneği GEEM Orta Asya Pazarı için önemli bir iş birliğine imza attı. İstanbul’da düzenlenen basın toplantısında bir araya gelerek Özbekistan’ın başkenti Taşkent’de düzenlenecek ‘Taşkent Home Deco Show Fuarı’ Fuarı’nın protokolünü imzalayan TG EXPO Uluslararası Fuarcılık Genel Müdürü Cem Şenel ve GEEM Başkanı Çığır Ahmet Şahin, daha sonra bölgeye yönelik çalışmalar hakkında bilgi verdiler.

 

Anahtar teslimi hizmet anlayışı

15-17 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleştirilecek ‘Taşkent Home Deco Show Fuarı’nın Türkiye’nin o bölgede düzenlenen en kapsamlı fuarı olacağının altını çizen TG EXPO Genel Müdürü Cem Şenel, “Beş kıtada ABD’den Almanya’ya, Hindistan’dan Endonezya’ya otuzdan fazla ülkede bireysel ve milli katılım organizasyonlarımızla Türk firmalarının uluslararası pazarlarda ürün ve hizmetlerini tanıtmaları, ihracatlarını geliştirmeleri için uzman ve geniş bir ekiple çalışıyoruz” dedi.

Cem Şenel konuşmasını şöyle sürdürdü; “Gerçekleştirdiğimiz Fuar organizasyonlarında, katılımcı firmalara, danışmanlık, teşvik ve mevzuatlarla ilgili bilgilendirme, takip, nakliye, gümrük işlemleri, stant kurulumu, seyahat, konaklama ve vize alımına destek dahil olmak üzere tüm süreçlerde ‘anahtar teslim’ tabir edebileceğimiz bir hizmet veriyoruz. Sonuçta; tüm çabalarımız, gerek yurt içi gerekse yurt dışı fuarlarda, Türk firmalarının ihracatlarını arttırmalarını sağlamak. Bu da bizi, dünyada daralan ekonominin koşullarını değerlendirerek yeni pazarlarda yeni bölgelerde aktif olmayı sağlayacak yeni projeleri götürüyor. Buradan hareketle, hali hazırda çok hızlı şekilde büyüyen Özbekistan’da yeni bir fuar organize etmeye karar verdik. Özbekistan merkezli olarak altı ülkeyi hedefleyerek Orta Asya pazarında Türk firmalarının daha aktif ve güçlü olmasını sağlamayı hedefliyoruz. Bölgede son yıllarda artan inşaat ve turizm yatırımları, ki bunlar yüksek kaliteli konutlar, çoğu uluslararası otel zincirleri ve kaliteli ürünlere olan talep artışı bu kararı vermemizde etkili oldu”.

 

Çok büyük bir potansiyel

Ayrıca Cem Şenel, Özbekistan’da TG EXPO ve GEEM iş birliği ile düzenlenecek olan fuar hakkında şu bilgileri verdi: Buradan hareketle, ülkemizde özellikle Züccaciye sektöründe söz sahibi firmaların üye olduğu Gelişen Ev ve Yaşam Eşyası Markaları Derneği ile iş birliği yaptık. Özbekistan’ın çevresinde bulunan ve ülkemiz için hepsi çok önemli hedef pazarlar olan Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Tacikistan ve buradan hareketle Rusya olmak üzere altı ülkeyi hedefliyoruz. Özbekistan başta olmak üzere bu ülkelerden ilgili satın almacıları, alım heyetlerini, ticari birlikleri fuara getireceğiz. Rusya’yı çok önemsiyoruz ve katılımcı 120 firmanın tüm ürünlerinin Rusya’da ilgi göreceğini düşünüyoruz. Büyük potansiyeli olan Rusya, ziyaretçi programımızda en önemli konulardan biri olarak yer alıyor. Fuarın gerek sektöre, gerekse ülkemizin ihracatına ciddi katkılar sağlayacağına inanıyoruz”.

 

 

Çin’le üretim, kalite ve hizmet avantajıyla mücadele edeceğiz

Özbekistan’da düzenlenecek fuarın Avrupa başta olmak üzere dünyada yaşanan ekonomik daralma karşısında, Türkiye’nin lojistik avantajı bulunan çok önemli bir bölge olduğuna dikkat çeken Gelişen Ev ve Yaşam Eşyası Markaları Derneği (GEEM) Başkanı Çığır Ahmet Şahin, “Taşkent Home Deco Show Fuarı, ev ve mutfak eşyaları, otel ekipmanları ve kontrat tekstili gibi sektörlerde faaliyet gösteren öncü markaların bir araya geleceği, yeni trendlerin sergileneceği ve yeni iş birliklerinin oluşacağı çok önemli bir organizasyon. Ev dekorasyonundan mutfak eşyalarına, banyo ve bahçe gereçlerine kadar yaşam alanlarının olmazsa olmaz gereçlerinin sergileneceği fuarın özel bölümü olan ‘Hospitality, Horeca’ sektörünün ihtiyaçlarına yönelik geniş bir ürün yelpazesini de Özbekistan’a götürmüş olacağız. Sektörümüzün öncü markalarının yer alacağı bir organizasyon olmasının dışında depremden sonra Türkiye’ye yönelik oluşan negatif algıyı da sileceğimizi düşünüyoruz” dedi.

‘Taşkent Home Deco Show Fuarı’nın 15-17 Kasım tarihleri arasında Özbekistan’ın başkenti Taşkent’de düzenleneceğini hatırlatan Çığır Ahmet Şahin, konuyla ilgili şu bilgileri verdi ; “Özbekistan, Orta Asya'da stratejik bir konumda ve büyük bir pazar potansiyeline sahip olan bir ülke olarak dikkatleri üzerine çekmektedir. Taşkent Home Deco Show Fuarı, başkent Taşkent'te düzenlenerek bölgenin en önemli buluşma noktalarından biri haline gelecek. Türk ev ve mutfak eşyaları sektörü, kalite, tasarım ve yenilikçilik konularında uluslararası alanda tanınan bir konuma sahip. Türk markaları, rekabetçi fiyatları ve yüksek kalite standartlarıyla dünya çapında tercih edilen markalar arasında yer alıyor. bu fuar, Türk markalarının uluslararası alandaki varlığını güçlendirmek ve yeni iş fırsatları yaratmak adına önemli bir platform sunacak. Bu fuar, Türk markalarının uluslararası alanda ve hedef pazarda daha fazla tanınırlık kazanmasını sağlayacak ve ihracat olanaklarını arttıracak”.

 

Türk markaları için büyük fırsat

Özbekistan merkezli Rusya dahil altı ülkenin en büyük ithalatlarını Çin’den yaptığını hatırlatan GEEM Başkanı Çığır Ahmet Şahin, Türkiye’nin Çin karşısında fiyat rekabeti yapmasının mümkün olmadığını ama lojistik avantajını hızlı üretim, kalite ve hizmetle birleştirdiğinde çok rahat Çin’le rekabet edebileceğini söyledi. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100’üncü yılı içinde olduğumuz 2023 yılında, Türk ihracatçıları olarak dünyanın dört bir yanına ürün satmak ve üretim yapmak için çaba sarf ettiklerini anlatan Şahin; ‘Home Deco Show Fuarı’nda yer almak, Türk markaları için büyük bir fırsat ve aynı zamanda bir sorumluluk taşıyor. Fuar alanında sergileyeceğimiz ürünlerle dünyanın farklı bölgelerinden gelen ziyaretçilere Türk kalitesini ve yenilikçiliğini gösterme şansına sahibiz. Bu fuar, iş dünyasında yeni iş birlikleri kurmayı, müşteri portföyümüzü genişletmeyi ve mevcut iş bağlantılarımızı güçlendirmeyi hedeflemektedir. Özbekistan ile aramızdaki gönül bağı ve ortak kültürümüz, ticari iş birliği ile daha da pekişecektir. Özbekistan'ın zengin gastronomisi ve kültür turizmi, ‘Made in Türkiye’ ürünleri ile taçlandırılacaktır. Bu sayede, Türk ürünleri Özbekistan’ın muhteşem sofralarında ve turistik alanlarında sıkça yer alacaktır. İki ülke arasındaki ticari iş birliği sayesinde, her iki ülke de kazançlı çıkacaktır. Bu fuarda elde edilecek başarılar, gelecekteki iş birliklerimizin temelini oluşturacaktır” şeklinde konuştu.

 

Pazar liderliğine yürüyebiliriz

Özbekistan’ın Orta Asya bölgesinde yer alan ikinci büyük ekonomi konumunda olduğunu söyleyen GEEM Başkanı Çığır Ahmet Şahin, “IMF'nin 2022 verilerine göre, ülkenin GSYİH'sı 73 milyar dolar ve büyüme oranı yüzde 3,4’tür. Özbekistan'ın resmi dili Özbekçe olmakla birlikte, Rusça ve Tacikçe de yaygın olarak kullanılmaktadır. Özbekistan'ın nüfusunun yüzde 50,5'i merkezlerde, yüzde 49,5'i ise kırsalda yaşamaktadır. Kırsal kesimden merkezlere göçle birlikte ülkede ciddi bir büyüme potansiyeli bulunmaktadır. Yüzde 16,6’sı 25 yaşın altında ve yüzde 23,1’i 15 yaşın altındadır. Ülkenin en büyük şehri ve başkenti Taşkent'te ise yaklaşık 2,4 milyon kişi yaşamaktadır. Taşkent ise bölgedeki dördüncü büyük şehir olarak ön plana çıkmaktadır. Özbekistan'ın sınır komşuları arasında, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Afganistan ve Türkmenistan yer almaktadır. Özbekistan, coğrafya açısından da önemli bir konuma sahiptir ve dünya ekonomisinde 73. Sırada yer almaktadır. Özbekistan, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleriyle serbest ticaret anlaşmaları yapmış ve bu bölgelere iş yapıldığında gümrük ödemesiz ihracat ve ticaret yapabilme imkânı sağlamıştır. Ayrıca, BM örgütleri, IMF, dünya bankası, Asya Kalkınma Bankası, İslam Kalkınma Bankası, Ekonomik İş Birliği Teşkilatı, Şanghay iş birliği örgütü, DTÖ gibi önemli kurumlarla ilişkilerini geliştirmiştir. Ülkenin serbest ticaret anlaşması olan ülkeler arasında Azerbaycan, Belarus, Ermenistan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Rusya Federasyonu, Türkmenistan, Ukrayna ve Özbekistan bulunmaktadır. Özbekistan'da e-ticaret henüz az gelişmiş olsa da zamanla öncelikli hale gelmeye başlamaktadır. Ülkede Ocak 2021 itibariyle 18,60 milyon internet kullanıcısı ve 4,60 milyon sosyal medya kullanıcısı bulunmaktadır.  Sosyal medya kullanıcılarının sayısı 2020 ve 2021 yılları arasında yüzde 44 artış göstermiştir. Özbekistan'ın genel ithalatı ise 2018'de 17 milyar dolar düzeyinden 2022 tahminlerine göre bu rakamın 28 milyar dolara yükselmesi beklenmektedir.  En çok ithalat yapılan ülkeler arasında Çin, Rusya Federasyonu, Kazakistan, Güney Kore ve Türkiye yer almaktadır” dedi.

 

Özbekistan’la ticaret hacmimiz 3.1 milyar dolar

Ülkemizin ihracatının 1,7 milyar dolar iken ithalatın ise 1,4 milyar dolar olduğunu açıklayan Şahin şunları söyledi; Türkiye'nin hedefi ise beş milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmaktır.  Türkiye'nin 2018-2022 yılları genel ihracatında Özbekistan 33. Sırada yer alırken, genel ithalatında ise 38. Sırada yer almaktadır. Özbekistan, Türkiye ile stratejik iş birliği anlaşması imzalayarak ticari olarak daha da yakınlaşmıştır. Son beş yılda ev ve mutfak eşyaları sektöründe, Türkiye'nin Özbekistan'a ihracatı yüzde 42 oranında artmıştır.  2018 yılında 3.165,354 dolar olan sektörel ihracatımız, 2022 yılında 7.608,818 dolar  seviyesine yükselmiştir. Bu artış miktarı, yıllık ortalama yüzde 8,5 oranında gerçekleşmiştir.  Türkiye, ev ve mutfak eşyaları sektöründe özbekistan pazarında önemli bir oyuncu haline gelmiştir. Bu başarı, türkiye'nin kaliteli ürünlerinin yanı sıra, rekabetçi fiyatları ve etkili pazarlama stratejileri sayesinde elde edilmiştir.  Türkiye, Özbekistan’la olan ticari ilişkilerini daha da güçlendirerek, bu başarıyı sürdürmeyi hedeflemektedir. İlişkili sektörlerde de durum benzer bir özelik göstermektedir”.

Özbekistan’ın Turizm ve İnşaat sektörlerinin ev, mutfak ve yaşam eşyaları sektörünün öncüsü olara büyük fırsatlar sunduğunu anlatan GEEM Başkanı Çığır Ahmet Şahin, “Özbekistan'da son dört yıl içinde 833 yeni otel açılmış ve turizm sektöründe çeşitli otel markaları pazarın büyüklüğüne bağlı olarak yatırımlar yapmıştır.  Aynı zamanda, inşaat sektörü de hızla büyümekte olup 2023 yılında yüzde dört büyüme potansiyeli taşımaktadır” şeklinde konuştu.

 

Etiketler: Fuarcılık sektöründe stratejik iş birliği, TG EXPO ve Gelişen Ev ve Yaşam Eşyası Markaları Derneği, Taşkent Home Deco Show Fuarı, Çığır Ahmet Şahin, Cem Şenel