Cumhuriyetimizin 100. yýlýnda, ‘Yönetim Kurulunda Kadýn Derneði’ tarafýndan düzenlenen “Gelecek Ýçin Kadýn Gücü Zirvesi&...
Cumhuriyetimizin 100. yýlýnda, ‘Yönetim Kurulunda Kadýn Derneði’ tarafýndan düzenlenen “Gelecek Ýçin Kadýn Gücü Zirvesi” kadýnýn gücünü vurgulamak, eþitlik, çeþitlilik ve kapsayýcýlýk konularýnda topluma ve gelecek nesillere ilham vermek amacýyla, cinsiyet eþitliðini hayatýn her alanýnda göstermeyi, artýrmayý ve desteklemeyi amaç olarak gören akademisyenler, sivil toplum liderleri, fikir öncüleri ve etkili liderlerin katýlýmýyla Gazeteci – Yazar Özlem Gürses ve Paris Bosphorus Enstitüsü Baþkaný ve YKKD Yönetim Kurulu Üyesi Bahadýr Kaleaðasý’nýn sunumuyla 19 Aralýk 2023 tarihinde Swissotel The Bosphorus Ýstanbul’da gerçekleþti!
Ýstanbul Büyükþehir Belediye Baþkaný Ekrem Ýmamoðlu, Fiba Grubu Yönetim Kurulu Baþkaný, YKKD Danýþma Kurulu Baþkaný Murat Özyeðin, Cumhuriyetimizin 100. yýlý vurgusuyla “Gelecek Ýçin Kadýn Gücü Zirvesi”nin açýlýþ konuþmalarýný yaptý.
Hep birlikte ileriye doðru koþacaðýz
Ýstanbul Büyükþehir Belediye Baþkaný Ekrem Ýmamoðlu; “Gelecek, kesinlikle kadýnýn gücüyle aydýnlanacaktýr. El ele, kol kola ve özellikle Yönetim Kurulunda Kadýn Derneðimizin de bu yöndeki adýmlarýný da bir nevi kutsal bir yere taþýyarak ‘varýz, buradayýz ve hazýrýz’ diyoruz. Hep birlikte olacaðýz ve hep birlikte ileriye doðru koþacaðýz” diyerek desteklerini ve takdirini paylaþtý.
Fiba Grubu Yönetim Kurulu Baþkaný, YKKD Danýþma Kurulu Baþkaný Murat Özyeðin; “Çeþitliliði ve eþitliði benimsemiþ bir toplumsal kültürü oluþturmanýn yollarýný ve iyi örneklerini konuþmak için Cumhuriyetimizin 100. yýlýndan daha anlamlý bir zaman olamazdý. Zirvemizin hedeflediði toplumsal deðiþime inanarak, kapsayýcý politikalar yapan ve uygulayan kurumlarla ve liderlerle ülkemizde hedeflediðimiz dönüþümü gerçekleþtirebilir, Cumhuriyetimizin ikinci 100 yýlýna hazýr olabiliriz.” dedi.
Hande Yaþargil: “Varýz, buradayýz, hazýrýz, beraberiz”
Yönetim Kurulunda Kadýn Derneði Baþkaný Hande Yaþargil; Gelecek için Kadýn Gücü Zirvesi’nin coþkulu kapanýþ konuþmasýný gerçekleþtirdi:
Cumhuriyetimizin 100. yýlýný coþkuyla kutlarken ve ikinci yüzyýlýmýza hýzla ilerlerken, Yönetim Kurulunda Kadýn Derneði olarak gerçekleþtirdiðimiz “Gelecek Ýçin Kadýn Gücü Zirvesi” inanýyorum ki burada yarattýðýmýz bu güç bir programýn çok ötesinde bir etki yaratýyor. Bu güçlü zincir ve bakýþ açýsý büyüyor, birbirimize verdiðimize destek ile biz toplumda daha çok yönetici ve lider role talip ve aday olacaðýz. Bu destekle o rollere güvenle geleceðiz ve aldýðýmýz yetkiyle ülkemizi daha eþit daha vicdanlý ve daha sürdürebilir bir seviyeye taþýyacaðýz. Sizi bizim sloganýmýzla selamlayarak bu zirveyi kapatmak istiyorum. Biz hepimiz; ‘varýz hazýrýz buradayýz ve en güzeli beraberiz’. Cumhuriyetimizin 100. Yýlý kutlu olsun” dedi.
Cumhuriyet’in 100. Yýlý Coþkuyla Kutlandý!
Cumhuriyet’in 100. Yýlý için düzenlenen "Gelecek Ýçin Kadýn Gücü Zirvesi” salonlarýný davetliler, yoðun ilgi ile doldurdular.
Günün en özel anlarýndan biri; tüm davetlilerin, Norm Ender ve Atatürkçü Sesler Korosu eþliðinde Parla Cumhuriyet’in 100. Marþý'ný coþku dolu bir atmosferde seslendirdikleri ve Cumhuriyet’in 100. yýlýný kutladýklarý an oldu.
100. yýl kutlamasýnýn ardýndan; “Cumhuriyet'in Kazanýmlarý, Bugünün ve Geleceðin Perspektifinden Kadýn Meselesi” oturumunda; yönetimde kadýn ve eþitlik konularýna dikkat çeken Araþtýrmacý-Yazar Bekir Aðýrdýr; “Hem aklýn hem yüreðin bir arada çalýþtýðý yeni bir yönetim modeline ihtiyacý vurgulayarak toplumsal dönüþüme ve barýþa ihtiyacýmýz var. Bu güç ve þefkat ile yeni yönetim modeli gerçekleþecek” dedi. MEF Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öðretim Üyesi Prof. Dr. Ayþe Soysal’ýn Yönetimde Kadýn Olmak: Uzun Ýnce Bir Yol” oturumunda kadýnlarýn yönetimde kadýn olmanýn zorluklarýný paylaþtý.
Konuþmacýlar arasýnda deðerli isimler vardý
Gelecek Ýçin Kadýn Gücü Zirvesi”nin konuþmacýlarý arasýnda; Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi, YKKD Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ayþe Odman Boztosun, Ýstanbul Bilgi Üniversitesi Biliþim ve Teknoloji Hukuku Enstitüsü Öðretim Üyesi Leyla Keser Berber ve MEF Üniversitesi Hukuk Fakültesi-Avukatlar Vakfý Baþkan Yardýmcýsý Nazan Moroðlu LL.M, Unlearn Academy Kurucu Üyesi Dr. Ecmel Ayral, Because Impacts Kurucu Ortak ve CEO’su, Portekiz Eski Kültür Bakaný Graça Fonseca, Ýþ Giriþim Sermayesi, Akmerkez GMYO, Fark Holding Baðýmsýz Yönetim Kurulu Üyesi ve YKKD Yönetim Kurulu Üyesi Özge Bulut Maraþlý, Senarist ve Yönetici Melis Civelek, Yönetmen Hakan Kýrvavaç (Ketche), Gold Yapým Kurucusu ve Sahibi Faruk Turgut, The Female Capitalist Sahibi ve Kurucusu Christine Brown-Quinn gibi birçok deðerli isim yer aldý.
Yönetimde daha çok kadýn: kotalý mý, kotasýz mý?
Üç farklý salonda, 47 konuþmacý ile gerçekleþen Gelecek Ýçin Kadýn Gücü Zirvesi”nin heyecan dolu anlarýndan biri; Forbes Türkiye Medya Grup Baþkaný ve Yönetim Kurulunda Kadýn Derneði Eþ Baþkaný Burçak Güven moderatörlüðünde gerçekleþen Aclan Acar Stratejik Danýþmanlýk Kurucusu Aclan Acar, Üsküdar Üniversitesi Ýnsan ve Toplumbilimleri Fakültesi Dekaný, Oxford Üniversitesi CRIC Merkezi Kýdemli Üyesi, GAÝN Medya Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Deniz Ülke Arýboðan, Türkiye Ýþ Bankasý A.Þ. Yönetim Kurulu Baþkaný Adnan Bali, QNB Finansbank Yönetim Kurulu Baþkaný Ömer Aras, Akkök Holding Yönetim Kurulu Baþkaný Ahmet Dördüncü, YKKD Yönetim Kurulu Baþkaný, Mentor Danýþmanlýk Kurucu Ortak, INSEAD Business School Koçluk Lideri Hande Yaþargil’in katýlýmýyla, "Yönetimde Daha Çok Kadýn: Kotalý mý? Kotasýz mý?" sorusuna cevap aradýklarý münazara oturumu oldu. Oturum baþladýðýnda anket ile katýlýmcýlara soruldu: Yönetimde Daha Çok Kadýn: Kotalý mý? Kotasýz mý? Oturum sonunda yapýlan oylamada; 249 evet oyu ile “kota” kazandý.
Geleceðe katký saðlayacak uygulamalar
Geleceðe katký saðlayacak çeþitlilik ve kapsayýcýlýkta iyi uygulamalar; Pluxee, Türk Tuborg, Borusan Holding, HSBC Türkiye, QNB Finansbank ve IC Holding destekleriyle; Pluxee Türkiye CEO’su Eda Uluca Özcan, Türk Tuborg A.Þ. CEO ve Yönetim Kurulu Üyesi Damla Birol, Paris Bosphorus Enstitüsü Baþkaný Bahadýr Kaleaðasý moderatörülüðünde Borusan Holding Ýnsan, Ýletiþim ve Sürdürülebilirlik Grup Baþkaný Nursel Ölmez Ateþ, HSBC Türkiye Ýnsan Kaynaklarýndan Sorumlu Genel Müdür Yardýmcýsý Funda Temoçin moderatörlüðünde Yazar - Sürdürülebilirlik Üreticisi Hale Acun Aydýn, Mumo Kurucu Ortaðý Iþýnsu Kaya, Paris Bosphorus Enstitüsü Baþkaný Bahadýr Kaleaðasý moderatörülüðünde QNB Finansbank Ýnsan Kaynaklarý Genel Müdür Yardýmcýsý Cenk Akýncýlar ve Paris Bosphorus Enstitüsü Baþkaný Bahadýr Kaleaðasý moderatörülüðünde IC Ýbrahim Çeçen Vakfý Yönetim Kurulu Baþkaný Günseli Çeçen, EkoDoku Sürdürülebilir Yaþam Kooperatifi Baþkaný Esra Üzel Yüncüler’in katkýlarýyla gerçekleþti.
Türk Tuborg CEO'su ve Yönetim Kurulu Üyesi Damla Birol; kadýnlarýn yükselmesi konusunun hayattaki en önemli meselelerinden biri olduðunu belirterek bu meseleye baþ koyan ve karar verme mercilerinde yer alan tüm yöneticilerin, sahip olduklarý bu farkýndalýk ve bilinçle kendi þirketlerinde neler yapabilecekleri hakkýnda örnekler vererek, Türk Tuborg'da kadýn çalýþan sayýsýnýn önemli oranda yükselmesini saðlayan baþarýlý projelerini sundu.
Kadýn istihdamýnýn önünü açacaðýna inanýyoruz
HSBC Türkiye Ýnsan Kaynaklarýndan Sorumlu Genel Müdür Yardýmcýsý Funda Temoçin; “BM sürdürülebilir kalkýnma hedefleri arasýnda öne çýkan “Toplumsal Cinsiyet Eþitliði” ve “Eþitsizliklerin Azaltýlmasý” HSBC’nin de hem global hem de yerel ajandasýnda ana gündem konularýna dikkat çekerek; “Çalýþanlarýmýza eþit, þeffaf, adil ve esnek bir çalýþma kültürü ve ortamý saðlamak için hayata geçirdiðimiz birçok uygulamamýz bulunuyor. Çalýþanlarýmýzýn iþ ve yaþam dengelerini saðlýklý kurabilmeleri için uzaktan çalýþma modelleri, kariyer molasý, zihinsel yükü hafifletmeye odaklandýðýmýz Kiþisel Ýhtiyaç Merkezi uygulamalarýmýz bu alandaki çalýþmalarýmýzýn yansýmalarý. Deðiþen sosyo-ekonomik ihtiyaçlarý da takip ederek bu uygulamalarýmýzý güncellemeyi ve geliþtirmeyi sürdürüyoruz. YKKD’nin bugün düzenlediði zirvede 3 farklý kariyerden kadýnlarýn yaþadýðý zorluk ve deneyimleri; güçlü, etki alaný yüksek ve deðiþim yaratabilecek dinleyicilerle buluþturduk. Paylaþtýðýmýz bu ilham verici yolculuklarýn, farklý ekosistemlerde kadýn istihdamýný artýcý uygulamalarýn önünü açacaðýna inanýyoruz” dedi.
Daha eþit bir rünya
QNB Finansbank Ýnsan Kaynaklarý Genel Müdürü Yardýmcýsý Cenk Akýncýlar, Yayýmladýklarý Toplumsal Cinsiyet Eþitliði Rehberi ile öncelikle dile yerleþen eril söylem ve cinsiyete yönelik bilinçsiz önyargýlarý çalýþma hayatýnda ortadan kaldýrmak, kadýnlarýn ve erkeklerin çalýþma hayatýnda daha eþit koþullarda yer almasýný ve güçlenmesini saðlamayý hedeflediklerini belirtti. “QNB Finansbank olarak, toplumsal cinsiyet eþitliðinin saðlanmasý ve ilerletilmesi için net hedefler koymak, toplumumuzda ve çalýþma dünyamýzda kadýn-erkek eþitliðine önemli katkýlarda bulunacaðýna inandýðýmýz Toplumsal Cinsiyet Eþitliði Rehberi’ni yayýmladýk. Toplumsal Cinsiyet Eþitliliðine duyarlý uygulamalar için kararlýlýðýmýzý sürdüreceðiz” dedi. “2021 yýlýnda Birleþmiþ Milletlerin belirlediði Kadýnýn Güçlenmesi Prensipleri'ni (Women's Empowerment Principles-WEPs) imzalayarak toplumsal cinsiyet eþitliðini ilerletecek þirket politikalarý oluþturmaya yönelik 7 ilkeye yönelik taahhütlerimizi ortaya koyduk. Son olarak da cinsiyet eþitliðini taahhüt eden þirketlerin performansýný ölçmek için dünyada yapýlan en kapsamlý çalýþmalardan biri olan 2023 Bloomberg Cinsiyet Eþitliði Endeksi'nde (GEI) yerimizi aldýk. QNB Finansbank olarak cinsiyet eþitliðine yönelik çalýþmalarýmýzý bir adým daha öteye taþýyarak, 5 taahhüdümüz ile hedefimizi “Daha Eþit Bir Dünya” olarak belirledik” dedi.
EkoDoku'nun ortak deðerleri…
IC Ýbrahim Çeçen Vakfý Yönetim Kurulu Baþkaný Günseli Çeçen; "Ýbrahim Çeçen'in gençlik yýllarýnda eðitim konusunda yaþamýþ olduðu deneyimlerden yola çýkarak 2004’te kurulan vakfýmýz, özellikle çocuk ve gençlerimizin eðitim hayatýna dokunuyor. Þimdiye kadar 16 binden fazla öðrenciyi burs ile destekledik. Bu desteðimiz, gençlerimizin hayatlarýna deðer katýyor, onlara yeni kapýlar açýyor. Aðrý Ýbrahim Çeçen Üniversitesi'yle de bölgeye bilim, kültür-sanat ve spor alanlarýnda destekte bulunuyoruz.
EkoDoku ile iþ birliði modelimiz ise vakfýmýzýn ve EkoDoku'nun ortak deðerlerinden doðdu. EkoDoku'nun sürdürülebilirlik ve etik üretim konusundaki çalýþmalarý, vakfýmýzýn eðitim ve kültürel mirasýn korunmasý hedefleriyle tam örtüþüyor. Bu iþ birliði, özellikle deprem bölgesindeki gençler ve kadýnlarýn hayatlarýnda, yeniden yaþamlarýný inþa edebileceklerine dair ekonomik, sosyal ve psikolojik iyilik halleriyle ilgili somut deðiþimler yaratýyor ve her iki kurumun etki alanýný geniþletiyor” dedi.
Gelecek yüzyýla vurgu yapan konu baþlýklarý
Gelecek Ýçin Kadýn Gücü Zirvesi Sponsor destekleriyle, gelecek yüzyýla vurgu yapan konu baþlýklarýyla, yönetim kurulunda kadýn sayýsýný artýrmaya yönelik vizyon ile sürdürülebilir bir deðiþim yaratma hedefiyle sona erdi.
Zirve Sponsorlarý; Platin Sponsor Pluexee, Gold Sponsor BEYMEN, Gold Sponsor Borusan Holding ve Borusan Cat, Gold Sponsor HSBC Türkiye, Gold Sponsor IC Holding, Gold Sponsor QNB Finansbank ve Gold Sponsor Türk Tuborg, Gümüþ Sponsor Acino, Gümüþ Sponsor Centrum, Gümüþ Sponsor ETi, Gümüþ Sponsor LC Waikiki, Gümüþ Sponsor Legrand, Gümüþ Sponsor Multinet Up, Gümüþ Sponsor Otacý, Gümüþ Sponsor Otokoç Otomotiv, Gümüþ Sponsor Teknosa, Gümüþ Sponsor UNO, Gümüþ Sponsor Yýldýz Holding, Gümüþ Sponsor Yýldýzlar Yatýrým Holding ve Sürdürülebilirlik Sponsoru Macrocenter, Medya Sponsoru Campaign Türkiye ve Medya Sponsoru Karnaval, Destek Sponsor Psylabs.
Yönetim kurulunda kadýn derneði hakkýnda
YKKD, Yönetim Kurullarýnda eþit cinsiyet temsilinin toplumsal ve ekonomik faydasý konusunda tu?m paydaþlar nezdinde savunuculuk rolu? u?stlenmek ve kadýnlarý bu yolda geliþtirmek misyonu ile çalýþmaktadýr.
Derneðimizin kökeni, bu amaca hizmet veren ilk oluþum olarak 2012 yýlýnda Mentor Danýþmanlýk Yönetici Ortaðý Hande Yaþargil ve Gazeteci, Klinik Psikolog Burçak Güven tarafýndan kurulan Yönetim Kurulunda Daha Çok Kadýn Ýçin Þirketler Arasý Mentorluk Programý’na dayanmaktadýr.
Yönetim Kurullarýnda kadýn temsil oranýnýn artýrýlmasý desteklemek üzere bu role “hazýr” kadýn havuzunun geniþletilmesi amacýyla baþlatýlan Yönetim Kurulunda Kadýn Programý, Yönetim Kurulu Üyeliði alanýnda saygýn akademik kurumlarýn akredite ettiði, Türkiye’nin ilk sertifika programýdýr. Programýn ana unsurlarýndan bir diðeri de ülkenin en etkin iþ insanlarý ve kanaat önderlerinden Mentorluk alma imkâný tanýyan þirketler arasý Mentorluk sistemidir. 18 ay su?ren her dönemde Mentorlarýmýz yeni bir kadýn Menti ile çalýþýp onlarýn Yönetim Kurulu rollerine hazýrlanmasýnda önemli bir rol u?stlenmektedirler.
2023 yýlý itibariyle ilk beþ dönemi tamamlanmýþ olan ve 263 u?st du?zey kadýn yöneticinin mezun olduðu Yönetim Kurulunda Kadýn Programý’nýn altýncý dönemi Ocak 2024-Haziran 2025 tarihleri arasýnda gerçekleþtirilecektir.
YKKD bir yandan bu özgün programý devam ettirirken, yönetim kurullarýnda kadýn temsil oranýnýn artýrýlmasý yönünde iletiþim, iþ birliði, farkýndalýk ve bilgi paylaþým platformu olarak çalýþmalarýný hayata geçirmektedir.