Hunan Jeoloji Müzesi, Çinli araştırmacıların ülkenin orta kesimindeki Changde şehrinde, ge&...
Hunan Jeoloji Müzesi, Çinli araştırmacıların ülkenin orta kesimindeki Changde şehrinde, geçmişi yaklaşık 540 milyon yıl öncesine dayanan iyi korunmuş büyük bir sünger fosili bulduklarını açıkladı.
Müzenin araştırmacılarından Tong Guanghui, ‘Erken Kambriyen’ dönemine ait nadir bir bulgu olarak tanımlanan bu sünger fosilinin, sünger hayvanlarının erken evrimine dair paha biçilmez bilgiler sunarak çok önemli bir bilimsel öneme sahip olduğunu söyledi.
Tüm iskeleti titizlikle korunmuş
Tong, boyu 4 cm, en geniş noktası ise 3,5 cm genişliğinde olan sünger fosilinin, kayrak üzerindeki silisli dikenlerden oluşan tüm iskeletinin titizlikle korunduğunu, daha önce bu niteliklere sahip bir kalıntı bulunmadığını belirtti.
Tong, “Keşif, okyanusun o dönemde zaten yüksek seviyede birincil üretkenliğe sahip olduğunu ve büyük süngerlerin hayatta kalmasını destekleyebilecek bol miktarda planktonik organizmaya sahip olduğunu gösteriyor. Büyük olasılıkla çok sayıda başka tür de bu dönemde okyanusta yaşadı. Gelecekteki saha araştırmaları bu spekülasyonları doğrulayabilir” dedi.
En ilkel çok hücreli hayvanlar olan süngerler, yaklaşık 600 milyon yıl önce okyanuslarda ortaya çıktı. Süngerler deniz yatağındaki çökeltilere bağlanarak akan deniz suyundan besin elde ederek yaşamlarını sürdürüyor.