Liv Hospital doktorlarýnca yazýlan, 50 yaþ ve sonrasý erkekler için kaliteli ayný zamanda saðlýklý yaþamýn püf noktalarýný anla...
Liv Hospital doktorlarýnca yazýlan, 50 yaþ ve sonrasý erkekler için kaliteli ayný zamanda saðlýklý yaþamýn püf noktalarýný anlatan ‘50 ve ötesi erkekler için gerçek reçeteler’ kitabýnýn lansmaný yapýldý. 50 yaþ üstü erkeklerin kalp, böbrek, karaciðer, göz ve prostat saðlýðý için pek çok baþlýkta önemli bilgiler veren kitap, kaliteli yaþ almanýn püf noktalarýný ele alýyor.
Liv Hospital’ýn uzman hekimleri tarafýndan kaleme alýnan “50 ve ötesi erkekler için gerçek reçeteler” kitabýnýn lansmaný 19 Kasým 2024, Salý günü Liv Hospital Vadi Ýstanbul’da gerçekleþtirildi. 50 yaþ ve üstü erkeklerin bu süreçte yaþadýðý endiþeleri gidererek, kaliteli yaþ almanýn püf noktalarýnýn ele alýndýðý kitabýn tanýtým etkinliði Liv Hospital Grup Koordinatörü Meri Ýstiroti ev sahipliðinde yapýldý. Etkinliðe kitabý kaleme alan doktorlarýn yaný sýra Fuat Güner, Haluk Levent, Mehmet Aslantuð, Oktay Kaynarca ile Pýnar Hotiç’in de aralarýnda bulunduðu çok sayýda önemli davetli katýldý.
Enerjinizin geçmesine izin vermeyin
Etkinlikte konuþan Liv Hospital Grup Koordinatörü Meri Ýstiroti, 50’li yaþlarýn kadýnlar için bir deðiþim ve dönüþüm süreciyse, erkekler için de durumun farklý olmadýðýný söyleyerek, “Erkekler genelde sorunlarýný kendi içlerinde halletmeyi tercih ettiklerinden çözüm bulmakta zorlanabiliyor. Bu noktada, Liv Hospital’dan uzman hekimlerimizle hazýrladýðýmýz ‘50 ve ötesi erkekler için gerçek reçeteler’ kitabýmýz devreye giriyor. Kitabýmýzda, erkeklerin bu dönemde yaþadýðý tedirginlikler, endiþeler, olasý saðlýk sorunlarý ve çözüm yollarýný ele alýrken yenilenmenin püf noktalarý da paylaþýyoruz. 50’li yaþlarýn hakkýný vermeyi herkes çoktan hak etti. Ýçinizde ukde kalan ne varsa, þimdi yapmanýn tam zamaný. Sakýn enerjinizin geçmesine izin vermeyin! Ancak her þeyin baþýnýn saðlýk olduðunu da unutmayýn. Saðlýðýmýza her zamankin den daha fazla özen gösterelim çünkü yapacak çok iþimiz var. Saðlýklý, mutlu ve hayallerinizin gerçekleþtiði yaþlar, yýllar, ömür diliyorum” dedi.
Pek çok baþlýkta önemli bilgiler veriyor
Liv Hospital doktorlarýndan Prof. Dr. Ahmet Özkara, Prof. Dr. Alp Burak Çatakoðlu, Prof. Dr. Binnur Þimþek, Prof. Dr. Çaðatay Öztürk, Prof. Dr. Erdal Karaöz, Prof. Dr. Erdem Koçak, Prof. Dr. Erden Ertürer, Prof. Dr. Halil Ýbrahim Canter, Prof. Dr. Ýhsan Yýlmaz, Prof. Dr. Kadriye Kýlýçkesmez, Prof. Dr. Nebil Yýldýz, Prof. Dr. Oðuz Acar, Prof. Dr. Pelin Kaynak, Prof. Dr. Rýfat Eralp Ulusoy, Prof. Dr. Tevfik Ecder, Doç. Dr. Ali Baran Budak, Doç. Dr. Batur Gönenç, Doç. Dr. Birkan Ýlhan, Doç. Dr. Murat Zor, Doç. Dr. Ömer Kays Ünal, Op. Dr. Ayça Ergan Þahin, Op. Dr. Ece Gürol Kars, Op. Dr. Miraç Turan, Uzm. Dr. Muhsin Doran, Uzm. Dr. Refik Cihnioðlu, Psk. Belgin Arslantaþ, Dt. Bora Murat ve Dr. Hamid Aydýn tarafýndan kaleme alýnan kitaptaki makaleler, 50 yaþ üstü erkeklerin kalp, böbrek, karaciðer, göz ve prostat saðlýðý için pek çok baþlýkta önemli bilgiler veriyor.
‘50 ve ötesi erkekler için gerçek reçeteler’ kitabýndan tavsiyeler
Acaba genç kalarak yaþlanmak mümkün mü?
“Günümüzde pek çok ülke, kök hücre tabanlý hücresel tedavileri longevity, anti-aging ve yaþlanmayý geciktirme ya da yavaþlatma amacýyla araþtýrma aþamasýnda sürdürüyor. Son zamanlarda, eksozom adý verilen ve kök hücreler tarafýndan salgýlanan nanopartiküllerin, yani içerisine birçok büyüme hormonu ve yararlý molekül barýndýran çok küçük nano topçuklarýn yaþlanmaya karþý olumlu etkileri üzerine bilimsel çalýþmalar yayýmlandý. Eksozom teknolojisi, týbbýn geleceði olarak, birçok bilim insaný tarafýndan büyük bir umutla takip ediliyor. Kök hücrelerle birlikte ya da tek baþýna kullanýldýðýnda yaþlanmaya karþý olumlu etkiler sunduðuna dair bilimsel çalýþmalar hýz kesmeden devam ediyor. (Rejeneratif Týp ve Kök Hücre Merkezi Direktörü Prof. Dr. Erdal Karaöz)
Adým adým cinsellik: Her yaþta saðlýklý bir yaþam...
“50 yaþ sonrasý erkeklerde cinsellik, yaþla birlikte deðiþen bir deneyimdir. Hormonal deðiþiklikler ve saðlýk durumlarý, libido ve performansý etkileyebilir. Ancak bu dönem iletiþim ve anlayýþla zenginleþtirilebilir. PRP, kök hücre, ESWT gibi yenilikçi tedaviler ve düzenli egzersiz, enerjiyi ve kan dolaþýmýný artýrabilir. Partnerinizle açýk diyaloglar kurmanýz cinsel yaþamýnýzý canlandýracak yeni yollar keþfetmenize yardýmcý olabilir. Cinsellik, yaþlanmanýn doðal bir parçasý olarak kabul edilmeli ve uyum saðlanarak keyifli bir þekilde yaþanmalýdýr.” (Üroloji Uzmaný Op. Dr. Miraç Turan)
Adým sayýsýna dikkat...
“Araþtýrmalar günde 5 bin adým üzeri yürüyenlerde kalp hastalýklarýnýn azaldýðýný gösteriyor. Yüzme ve bisiklet gibi aerobik egzersizlerin haricinde; aðýrlýk kaldýrmak, cross-fit gibi kas gücünü arttýrabilecek egzersizlerin de kalp ve damarlarý için faydalý olduðu biliniyor. Yine de bu yüksek yoðunluklu egzersizler için doktorunuza danýþmanýzý öneririm. Kan sulandýrýcý kullanan hastalarda, dikkatli olunmasý gereken dövüþ sporlarý ve düþme riski olan sporlarýn kanama ve morarma gibi sorunlara yol açabileceði ve tedbir alýnmasý gerektiði göz ardý edilmemelidir. Ayrýca kalbinde kapatýlmamýþ deliði olanlarýn, tüplü dalýþlarda vurgun yeme riskinin olabileceðinin akýlda tutulmasý gerekir.” (Kardiyoloji Uzmaný Prof. Dr. Alp Burak Çatakoðlu)
Ýleri yaþla gelen korkular...
“50’li yaþlar hayatýmýzda yeni bir evreye geçtiðimiz dönemdir. Ýnsanlar her yeni aþamada uyum problemleri yaþamýþlardýr ama her zaman da hýzlý bir þekilde uyum saðlamayý baþarabilmiþlerdir. Kaygý ve korkularýmýz genelde kendiliðinden sönümlenme eðilimindedir. Ama uzun sürmesi çok yýpratýcý olabilir. Eðer bu sürecin çok yorucu olduðunu düþünüyorsanýz yardým alma konusunda tereddüt etmemenizi öneririm. Bu süreçte sizinle yürüyecek bir destek her zaman iyi gelir ve kaygýlarý paylaþmak üstünüzdeki yükü hafifletir.” (Psikiyatri Uzmaný Dr. Refik Cihnioðlu)
Kronolojik deðil, biyolojik yaþa odaklanýn...
“Yaþla beraber hipertansiyon, diyabet, kalp ve beynin damarsal hastalýklarý gibi kronik hastalýklarýn ortaya çýkma riski artmakta olup bu kronik hastalýklar biyolojik yaþlanmayý da hýzlandýrýr. Ancak bu hastalýklarýn ortaya çýkmasýnda yaþam tarzýnýn etkisinin çok büyük olduðu da unutulmamalýdýr. Bir insanýn 50’nci yaþ gününde sigara ve alkol alýþkanlýðý varsa býrakarak yeni bir egzersiz programýný yaþamýna dahil etmesi kendisine vereceði en güzel ve paha biçilmez hediye olacaktýr.” (Ýç Hastalýklarý ve Geriatri Uzmaný Doç. Dr. Birkan Ýlhan)