Liv Hospital doktorlarınca yazılan, 50 yaş ve sonrası erkekler için kaliteli aynı zamanda sağlıklı yaşamın püf noktalarını anla...
Liv Hospital doktorlarınca yazılan, 50 yaş ve sonrası erkekler için kaliteli aynı zamanda sağlıklı yaşamın püf noktalarını anlatan ‘50 ve ötesi erkekler için gerçek reçeteler’ kitabının lansmanı yapıldı. 50 yaş üstü erkeklerin kalp, böbrek, karaciğer, göz ve prostat sağlığı için pek çok başlıkta önemli bilgiler veren kitap, kaliteli yaş almanın püf noktalarını ele alıyor.
Liv Hospital’ın uzman hekimleri tarafından kaleme alınan “50 ve ötesi erkekler için gerçek reçeteler” kitabının lansmanı 19 Kasım 2024, Salı günü Liv Hospital Vadi İstanbul’da gerçekleştirildi. 50 yaş ve üstü erkeklerin bu süreçte yaşadığı endişeleri gidererek, kaliteli yaş almanın püf noktalarının ele alındığı kitabın tanıtım etkinliği Liv Hospital Grup Koordinatörü Meri İstiroti ev sahipliğinde yapıldı. Etkinliğe kitabı kaleme alan doktorların yanı sıra Fuat Güner, Haluk Levent, Mehmet Aslantuğ, Oktay Kaynarca ile Pınar Hotiç’in de aralarında bulunduğu çok sayıda önemli davetli katıldı.
Enerjinizin geçmesine izin vermeyin
Etkinlikte konuşan Liv Hospital Grup Koordinatörü Meri İstiroti, 50’li yaşların kadınlar için bir değişim ve dönüşüm süreciyse, erkekler için de durumun farklı olmadığını söyleyerek, “Erkekler genelde sorunlarını kendi içlerinde halletmeyi tercih ettiklerinden çözüm bulmakta zorlanabiliyor. Bu noktada, Liv Hospital’dan uzman hekimlerimizle hazırladığımız ‘50 ve ötesi erkekler için gerçek reçeteler’ kitabımız devreye giriyor. Kitabımızda, erkeklerin bu dönemde yaşadığı tedirginlikler, endişeler, olası sağlık sorunları ve çözüm yollarını ele alırken yenilenmenin püf noktaları da paylaşıyoruz. 50’li yaşların hakkını vermeyi herkes çoktan hak etti. İçinizde ukde kalan ne varsa, şimdi yapmanın tam zamanı. Sakın enerjinizin geçmesine izin vermeyin! Ancak her şeyin başının sağlık olduğunu da unutmayın. Sağlığımıza her zamankin den daha fazla özen gösterelim çünkü yapacak çok işimiz var. Sağlıklı, mutlu ve hayallerinizin gerçekleştiği yaşlar, yıllar, ömür diliyorum” dedi.
Pek çok başlıkta önemli bilgiler veriyor
Liv Hospital doktorlarından Prof. Dr. Ahmet Özkara, Prof. Dr. Alp Burak Çatakoğlu, Prof. Dr. Binnur Şimşek, Prof. Dr. Çağatay Öztürk, Prof. Dr. Erdal Karaöz, Prof. Dr. Erdem Koçak, Prof. Dr. Erden Ertürer, Prof. Dr. Halil İbrahim Canter, Prof. Dr. İhsan Yılmaz, Prof. Dr. Kadriye Kılıçkesmez, Prof. Dr. Nebil Yıldız, Prof. Dr. Oğuz Acar, Prof. Dr. Pelin Kaynak, Prof. Dr. Rıfat Eralp Ulusoy, Prof. Dr. Tevfik Ecder, Doç. Dr. Ali Baran Budak, Doç. Dr. Batur Gönenç, Doç. Dr. Birkan İlhan, Doç. Dr. Murat Zor, Doç. Dr. Ömer Kays Ünal, Op. Dr. Ayça Ergan Şahin, Op. Dr. Ece Gürol Kars, Op. Dr. Miraç Turan, Uzm. Dr. Muhsin Doran, Uzm. Dr. Refik Cihnioğlu, Psk. Belgin Arslantaş, Dt. Bora Murat ve Dr. Hamid Aydın tarafından kaleme alınan kitaptaki makaleler, 50 yaş üstü erkeklerin kalp, böbrek, karaciğer, göz ve prostat sağlığı için pek çok başlıkta önemli bilgiler veriyor.
‘50 ve ötesi erkekler için gerçek reçeteler’ kitabından tavsiyeler
Acaba genç kalarak yaşlanmak mümkün mü?
“Günümüzde pek çok ülke, kök hücre tabanlı hücresel tedavileri longevity, anti-aging ve yaşlanmayı geciktirme ya da yavaşlatma amacıyla araştırma aşamasında sürdürüyor. Son zamanlarda, eksozom adı verilen ve kök hücreler tarafından salgılanan nanopartiküllerin, yani içerisine birçok büyüme hormonu ve yararlı molekül barındıran çok küçük nano topçukların yaşlanmaya karşı olumlu etkileri üzerine bilimsel çalışmalar yayımlandı. Eksozom teknolojisi, tıbbın geleceği olarak, birçok bilim insanı tarafından büyük bir umutla takip ediliyor. Kök hücrelerle birlikte ya da tek başına kullanıldığında yaşlanmaya karşı olumlu etkiler sunduğuna dair bilimsel çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. (Rejeneratif Tıp ve Kök Hücre Merkezi Direktörü Prof. Dr. Erdal Karaöz)
Adım adım cinsellik: Her yaşta sağlıklı bir yaşam...
“50 yaş sonrası erkeklerde cinsellik, yaşla birlikte değişen bir deneyimdir. Hormonal değişiklikler ve sağlık durumları, libido ve performansı etkileyebilir. Ancak bu dönem iletişim ve anlayışla zenginleştirilebilir. PRP, kök hücre, ESWT gibi yenilikçi tedaviler ve düzenli egzersiz, enerjiyi ve kan dolaşımını artırabilir. Partnerinizle açık diyaloglar kurmanız cinsel yaşamınızı canlandıracak yeni yollar keşfetmenize yardımcı olabilir. Cinsellik, yaşlanmanın doğal bir parçası olarak kabul edilmeli ve uyum sağlanarak keyifli bir şekilde yaşanmalıdır.” (Üroloji Uzmanı Op. Dr. Miraç Turan)
Adım sayısına dikkat...
“Araştırmalar günde 5 bin adım üzeri yürüyenlerde kalp hastalıklarının azaldığını gösteriyor. Yüzme ve bisiklet gibi aerobik egzersizlerin haricinde; ağırlık kaldırmak, cross-fit gibi kas gücünü arttırabilecek egzersizlerin de kalp ve damarları için faydalı olduğu biliniyor. Yine de bu yüksek yoğunluklu egzersizler için doktorunuza danışmanızı öneririm. Kan sulandırıcı kullanan hastalarda, dikkatli olunması gereken dövüş sporları ve düşme riski olan sporların kanama ve morarma gibi sorunlara yol açabileceği ve tedbir alınması gerektiği göz ardı edilmemelidir. Ayrıca kalbinde kapatılmamış deliği olanların, tüplü dalışlarda vurgun yeme riskinin olabileceğinin akılda tutulması gerekir.” (Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Alp Burak Çatakoğlu)
İleri yaşla gelen korkular...
“50’li yaşlar hayatımızda yeni bir evreye geçtiğimiz dönemdir. İnsanlar her yeni aşamada uyum problemleri yaşamışlardır ama her zaman da hızlı bir şekilde uyum sağlamayı başarabilmişlerdir. Kaygı ve korkularımız genelde kendiliğinden sönümlenme eğilimindedir. Ama uzun sürmesi çok yıpratıcı olabilir. Eğer bu sürecin çok yorucu olduğunu düşünüyorsanız yardım alma konusunda tereddüt etmemenizi öneririm. Bu süreçte sizinle yürüyecek bir destek her zaman iyi gelir ve kaygıları paylaşmak üstünüzdeki yükü hafifletir.” (Psikiyatri Uzmanı Dr. Refik Cihnioğlu)
Kronolojik değil, biyolojik yaşa odaklanın...
“Yaşla beraber hipertansiyon, diyabet, kalp ve beynin damarsal hastalıkları gibi kronik hastalıkların ortaya çıkma riski artmakta olup bu kronik hastalıklar biyolojik yaşlanmayı da hızlandırır. Ancak bu hastalıkların ortaya çıkmasında yaşam tarzının etkisinin çok büyük olduğu da unutulmamalıdır. Bir insanın 50’nci yaş gününde sigara ve alkol alışkanlığı varsa bırakarak yeni bir egzersiz programını yaşamına dahil etmesi kendisine vereceği en güzel ve paha biçilmez hediye olacaktır.” (İç Hastalıkları ve Geriatri Uzmanı Doç. Dr. Birkan İlhan)