Haber Detayı
2021-06-20 10:29
E-Ticarete 55-65 yaş çıkarması!

Yapılan bir araştırmaya göre, sanal dükkanları en erken açan da en geç kapatan da 55-65 yaş grubu yeni müşteriler. Ücretsiz kargo olmazsa olmazları, patlıcan-...

E-Ticarete 55-65 yaş çıkarması!

Yapılan bir araştırmaya göre, sanal dükkanları en erken açan da en geç kapatan da 55-65 yaş grubu yeni müşteriler. Ücretsiz kargo olmazsa olmazları, patlıcan-kabak alırken bile karşılaştırma sitelerini kullanıyorlar.

Pandemi döneminde 10 milyona yakın kişi e-ticaretle tanıştı, sanal mağazalardan ilk kez alışveriş yaptı.

 

Yüzde otuzdan yetmişe çıktı

İlginç olan, e-ticaret ekosistemine pandemi döneminde dahil olanların büyük çoğunluğunun 55-65 yaş grubunda olması. Araştırmalara göre, bu yaş grubunda geçmiş yıllarda yüzde otuzlarda olan internetten alışveriş yapanların oranı, pandemide yüzde yetmişe yükseldi.

 

Z kuşağında pandemideki değişim sadece yüzde altı. Pandemi öncesi dijital mağazalardan alışveriş yapma oranı Z kuşağında yüzde yetmişti. Şu anda ise yüzde 76. Bu durum, “E-ticaret, Z kuşağı ile büyüyecek derken, sürprizi 55-65 yaş grubu yaptı” şeklinde yorumlandı.

Pandemi döneminde e-ticaretle tanışan 55-65 yaş grubunun sanal alışveriş alışkanlıkları da hayli ilginç.

 

55-65 yaş grubunun alışveriş alışkanlıkları

Yapılan araştırmanın detaylarına baktığımızda, 55-65 yaş grubunun en belirgin özelliklerinin şöyle olduğunu gözlemliyoruz;

*Sanal alışverişi günün her saatine yayıyorlar. Sabah saat 06.00-07.00’de sanal dükkanları onlar açıyor, gece saat 01.00-02.00’de yine onlar kapatıyor.

*Kıyaslama sitelerini mutlaka kullanıyorlar. Süpermarketlerden kabak-patlıcan alırken bile fiyatları karşılaştırıyorlar.

*Alışveriş sepetleri ağırlıklı olarak süpermarket ürünlerinden oluşuyor. Giyim, yapı market, elektrikli küçük ev aletleri, spor/outdoor, ev tekstili sanal alışverişlerinde önemli yer tutuyor.

*Ücretsiz kargo, olmazsa olmazları. Alışveriş sepetlerinin değerleri, ücretsiz kargo için belirlenmiş miktara genellikle eşit oluyor.

*Kampanyaları yakından takip ediyorlar. Özellikle sepet değeri yüksek olan ürünleri alırken, indirimde olanları tercih ediyorlar.

*Kapıda kredi kartıyla ödeme öncelikli tercihleri oluyor.

*Sosyal medyadaki reklamlara oldukça mesafeliler. Sadece bilinen mağazaların reklamlarında verilen linklere tıklayarak alışveriş yapıyorlar. Bilmedikleri sanal mağazalardaki ürünleri, satın almasalar da incelemekten hoşlanıyorlar.

Etiketler: E-ticaret, ekonomi, alışveriş