5G konusundaki çalýþmalarýna 2019 yýlýnda baþlayan Çin, bu alanda dünyaya liderlik etmeye devam ediyor. Endüstri ve Enformasyon Teknolojileri Bakanlýðý, yurttaþlarýn 450 milyon kadarýnýn ...
5G konusundaki çalýþmalarýna 2019 yýlýnda baþlayan Çin, bu alanda dünyaya liderlik etmeye devam ediyor. Endüstri ve Enformasyon Teknolojileri Bakanlýðý, yurttaþlarýn 450 milyon kadarýnýn 5G teknolojisini oluþturulduðundan bu yana en az bir kez kullanmýþ olduðunu açýkladý. Büyüklük konusunda bir fikir edinmek için, tüm Avrupa Birliði nüfusunun 447 milyon olduðu gerçeði dikkate alýnabilir. Bakanlýða göre bu 450 milyonluk Çinli nüfus kesimi, dünyadaki toplam 5G kullanýcýlarýnýn yüzde 80’lik bir oranýna denk düþüyor. Ayrýca resmi makamlarýn kestirimlerine bakýlýrsa Çin’deki 5G kullanýcýlarýnýn sayýsý 2023 yýlýna deðin 560 milyona ulaþacak.
On bin kiþiye 26 adet 5G istasyonu
Þu anda bir milyondan fazla röle anteni yerleþtirilmiþ durumda. Çin hükümeti, 2025 yýlýna deðin 3,64 milyon anten daha yerleþtirmek istiyor. Hükümet, bu antenler sayesinde, tüm metropolleri ve orta büyüklükteki kentleri birbirine baðlamayý öngörüyor. Yapýlan plana göre, 10 bin kiþilik nüfus baþýna 26 adet 5G istasyonunun bulunmasý tasarlanýyor. 2020 yýlýnda 10 bin kiþi baþýna yalnýzca 5 tane 5G istasyonu vardý. Çin þirketlerinin, önümüzdeki yýllarda 5G altyapýsýna toplam 2 trilyon Yuanlýk (yaklaþýk 276 milyar Euroluk) yatýrým yapacaðý tahmin ediliyor.
Bakanlýk destek veriyor
Ýlgili bakanlýk yetkilisi Xie Cun, yeni 5G þebekesinin Beijing tarafýndan stratejik olarak görülen 22 endüstri sektöründe þimdiden kullanýldýðýný; bunlar arasýnda imalat, madencilik, lojistik ve liman iþletmesi gibi sektörlerin bulunduðunu ve bunlara yakýnda 15 sektörün daha ekleneceðini bildirdi. Daha sonraki aþamalarda bakanlýðýn, diðer mercilerle de iþbirliði yaparak, 5G uygulamalarýný enformasyon, reel ekonomi ve yurttaþlarýn geçim hizmeti alanlarýnda destekleyeceði duyuruldu.