Sabancý Üniversitesi Sakýp Sabancý Müzesi, Sabancý Holding’in desteðiyle Türkiye sanat tarihinde derin izler býrakmýþ, kendisi de önemli bir ressam olan, hat, müzik ve edebiyat ile...
Sabancý Üniversitesi Sakýp Sabancý Müzesi, Sabancý Holding’in desteðiyle Türkiye sanat tarihinde derin izler býrakmýþ, kendisi de önemli bir ressam olan, hat, müzik ve edebiyat ile de ilgilenen, pek çok sanatçýnýn ve kurumun da hamiliðini üstlenmiþ Abdülmecid Efendi’nin hayatý ve sanatý üzerine kurgulanan “Þehzade’nin Sýra Dýþý Dünyasý: Abdülmecid Efendi” sergisini 21 Aralýk 2021 – 1 Mayýs 2022 tarihleri arasýnda sanatseverlerle buluþturuyor.
300’ü aþkýn belgeden oluþuyor
SSM’deki “Þehzade’nin Sýra Dýþý Dünyasý: Abdülmecid Efendi” sergisi; SSM’nin koleksiyonu, 14’ü resmi kurum koleksiyonu, 17’si aile koleksiyonu, özel müze ve galeri koleksiyonlarýndan eserlerle birlikte hayatýnýn son 20 yýlýný geçirdiði Fransa’nýn Nice þehrindeki Musee Massena Koleksiyonu’ndan 1926 tarihli bir otoportre ile Rochefort’taki Pierre Loti Müze Evi’nden gelen ve Abdülmecid Efendi’nin Loti’ye hediye ettiði orijinal çerçeveli iki resimle beraber 60 tablo ve 300’ü aþkýn belgeden oluþuyor.
Görünenin Ötesinde Abdülmecid Efendi
Abdülmecid Efendi’nin sanatýný kapsamlý bir bakýþ açýsýyla ele alan sergide ayrýca SSM koleksiyonunda yer alan Abdülmecid Efendi’ye ait 6 eser ilk kez bilimsel bir araþtýrma ile “Görünenin Ötesinde Abdülmecid Efendi” baþlýklý bölümde yer alýyor. Sabancý Üniversitesi, Koç Üniversitesi ve Ýstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi iþ birliðiyle gerçekleþtirilen çalýþmada Abdülmecid Efendi’nin resim tekniði, eserlerinin geçirmiþ olduðu restorasyon çalýþmalarý, kullandýðý malzemelerin yapýsý, rengi, boya katmanlarý ve dokusu ile onun sanatsal üretim koþullarýna ýþýk tutuyor.
Sanatýn kapsayýcý ve birleþtirici gücü
Serginin açýlýþý dolayýsýyla düzenlenen toplantýda konuþan Sabancý Holding CEO’su Cenk Alper, “Sabancý Topluluðu olarak sadece ekonomik anlamda deðil, kültür, sanat ve eðitim gibi toplumsal kalkýnmanýn omurgasý olarak nitelendireceðimiz alanlarda da öncü ve örnek olmayý sürdürüyoruz. Her koþulda, sanatýn kapsayýcý, birleþtirici, bütünleþtirici ve ilham verici gücüne; yaydýðý umuda inanýyoruz. Ve iþte tam da bu nedenle hangi alanda ne iþ yapýyorsak yapalým, sanat bizim vazgeçemeyeceðimiz en önemli deðerimiz olarak yerini koruyor. Topluluðumuzun ülkemizin sahip olduðu deðerleri daha geniþ kitlelere ulaþtýrma isteði; bugün bir baþka ustayla Abdülmecid Efendi sergisi desteðiyle devam ediyor. Bu buluþmayý gerçek kýlan Sakýp Sabancý Müzesi’ne çok teþekkür ediyor, 2022 yýlýnda 20. yaþýna girecek müzemizi, dünyamýzý sanatla güzelleþtirdikleri ve ülkemizdeki sanat hayatýna kattýklarý için ayrýca tebrik ediyorum.” dedi.
Abdülmecid Efendi’yi anýyoruz
Sakýp Sabancý Müzesi Dr. Nazan Ölçer “Sakýp Sabancý Müzesi’nin böylesine sýra dýþý bir sanatçýya, çok yönlü bir Þehzade’ye ev sahipliði yapacak olmasýnýn mutluluðunu yaþýyoruz. Sultan Abdülaziz’in saltanatý sýrasýnda doðan ilk oðlu Abdülmecid Efendi, çok erken yaþlarda babasýnýn trajik ölümünü yaþamýþ ve bunu hiçbir zaman unutamamýþ. Hayatýnýn yaklaþýk elli yýlýný þehzâde, dört senesini veliahd, yaklaþýk on altý ayýný halife, son yirmi yýlýný ise sürgünde geçirmiþ. Yetmiþ altý senelik ömründe mutlakiyet, meþrutiyet ve cumhuriyet olmak üzere üç rejime de tanýklýk etmiþ, iki dünya harbi yaþamýþ... Osmanlý’nýn son veliahdý ve son halifesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin de seçtiði ilk ve tek halife Abdülmecid Efendi, Osmanlý Ýmparatorluðu’nun parçalanýp tarihe karýþmasýnýn bizzat þahidi olmuþ. Kuþkusuz yaþanan askeri ve siyasi olaylardan en çok etkilenen kiþilerden biri ancak her zaman müþfik bir baba ve dede olduðunu görüyoruz. Ressam kimliðinin yanýnda müzik ve hat sanatý ile ilgilenmiþ; þehzâdeliðinden itibaren aydýnlarý ve sanatçýlarý desteklemesinin yaný sýra onlarla kurduðu yakýn dostluklarla Osmanlý hanedaný için alýþýlmýþýn ötesinde olmuþ. Zamanýnýn ruhunun farkýnda, Doðu-Batý ve gelenek-modernite ikilemleri karþýsýnda din ve geleneðine baðlý olmakla beraber Batý’ya da açýk bir Türk münevveri olarak yaþamýþ. Müzemizdeki sergide Doðu’yu ve Batý’yý kendi içinde harmanlamýþ bir modern çað prensi olan Abdülmecid Efendi’yi çoðu ilk kez yan yana gelmiþ, ilk defa görülecek bir seçkiyle anýyor, Þehzadenin çok yönlü sanatýna odaklanýyoruz.
Yakýn dostluklara bakacaðýz
Sergimizde Þehzade’nin ressamlýðýnýn yaný sýra edebiyat ve müzikle iliþkisine, dönemin aydýnlarý ve sanatçýlarýyla kurduðu yakýn dostluklara bakacaðýz. Tevfik Fikret’in þiirinden esinlenerek çizdiði üç adet Sis tablosunu ilk kez yan yana göreceðiz. Yakýn dostu Pierre Loti’ye hediye ettiði manzara tablolarý; mektuplarý, bazýsý bilinmeyen aile fotoðraflarý, aralarýnda yakýn dostu Abdülhak Hamit’in Finten oyununun prömiyeri için verdiði davet de olmak üzere pek çok menünün de olduðu 300’den fazla belgeyle Abdülmecid Efendi’yi keþfedeceðiz. Sergi boyunca ziyaretçilerimize sarayýn ilk kapsamlý resim koleksiyonunun oluþmasýný da saðlayan babasý Sultan Abdülaziz’e ait besteler eþlik edecek. Tüm sanatseverleri bu sýra dýþý Þehzade’yi daha yakýndan tanýmak üzere müzemize bekliyoruz” dedi.
“Þehzade’nin Sýra Dýþý Dünyasý: Abdülmecid Efendi” sergisi 1 Mayýs 2022 Pazar gününe kadar pazartesi hariç 10.00 – 18.00, cumartesi 10.00 – 20.00 saatleri arasýnda SSM’de Galeri -2’de ziyaret edilebilecek.