Haber Detayı
2022-01-25 11:03
Geçtiğimiz yıl arıcılığa darbe vurdu!

Başta pandemi olmak üzere değişen iklim koşulları, ülkemizde yaşanan yangınlar ve toplu arı ölümleri 2021’de arıcılık ve bal sektörüne büyük darbe indirdi. Salgının ...

Geçtiğimiz yıl arıcılığa darbe vurdu!

Başta pandemi olmak üzere değişen iklim koşulları, ülkemizde yaşanan yangınlar ve toplu arı ölümleri 2021’de arıcılık ve bal sektörüne büyük darbe indirdi. Salgının devam etmesi, değişen iklim koşulları, orman yangınları, kur artışları gibi sebeplerin bal üretim ve satışlarını fazlasıyla etkilediğini söyleyen 40 yıllık Bal üreticisi ve Etabal Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bağran Aksoy 2021 yılında yaşanan sorunların bal ve arıcılık sektöründe yarattığı krizi anlattı.

İklim koşulları ve pandemi nedeniyle zorlu geçen iki yılın ardından ülkemizde yaşanan orman yangınları da bal üretimini olumsuz etkiledi. Bu yıl Marmaris’te yanan 13 bin hektarlık alanda 3 bine yakın arı kovanı yok oldu. Daha kötüsü, çam balı üretilen alanların büyük bir bölümü yok oldu. İklim değişiklikleri, kuraklık, toplu arı ölümleri de bal üretiminde verimi düşürdü.

 

Kayıplar fiyatlara yansıdı

Üretimde yaşanan kayıplar, bal fiyatlarına yansıdı. Düşük arz, yüksek talep ve kur artışlarının da balın fiyatını etkilediğini belirten Ahmet Bağran Aksoy, “2021 yılında hasat beklenenin çok altında kaldı. Yaşanan çevre felaketleri, pandeminin devam etmesi ve üst üste gelen zamlar satışları büyük oranda etkiledi. Marmaris, Türkiye’de üretilen çam balının yüzde 80 ini tek başına karşılıyordu. Orada çıkan yangınlar arı kovanlarına az fakat bal üretilen alanlara fazlasıyla zarar verdi. Zaten iklim koşulları nedeniyle zorlu geçen 2 yılın ardından böyle bir felaketle karşılaşmamız büyük kayıplara sebep oldu” diye konuştu.

 

Arıların ve arıcılığın önemi büyük

Üretimde yaşanan düşüşün sebeplerine değinen Ahmet Bağran Aksoy, “Soğuk geçen ilkbahar, kurak geçen yaz ve ülkemizde yaşanan yangınlar sebebiyle bitkilerin çiçeklenme döneminde büyük sorunlar yaşandı. Bu sebeple çiçek balı üretiminde hem kalite hem de rekolte düştü. Kayıp çok büyük ancak geleceğimizin tamamen riske girmemesi için arıcılarımıza mutlaka destek olunması gerekiyor. Arılar insanlığın geleceği için hayati önem taşıyor. Arıların en büyük özelliklerinden biri bitkilerin üreme ihtiyacı olan polenleri taşımasıdır. İnsan eli ile yapılması neredeyse imkânsız gibi duran polen taşıma işlemini arılar gün içinde binlerce kez yapıyor. Tükettiğimiz meyve ve sebzelerin yanı sıra dolaylı olarak birçok ürünün de sofralarımıza gelmesini sağlayan arılardır. Bu yüzden arıcılarımıza destek olmak şart” ifadelerini kullandı.

 

Üretim sorunları sahte ürünlere yaradı

Üretimde yaşanan düşüşün fiyatlara yansıyacağı bilgisini paylaşan Aksoy, “2021’deki problemler bal arzına yansımaya devam ediyor. Düşük arz, yüksek talep ve yaşananlar sebebiyle fiyatlarda bir artış oldu. Bunun devamının da geleceğini düşünüyorum. Tüketicilerin böyle dönemlerde dikkat etmesi gereken bir diğer konu da sahtekârlar. Çünkü üretimin düşük olduğu, fiyatların yükseldiği zamanlar, sahtekârlar tarafından fırsata dönüştürülüyor ve piyasaya yüksek miktarda sahte bal sürülüyor. Doğal ve işlem görmemiş ham bal almak isteyenler, güvenilir üreticilerden ürün almaya özen göstersinler. Çünkü sahte bal hem sağlık hem kalite açısından oldukça riskli” dedi.

Etiketler: arıcılık, gastronomi, 2021, bal