Çin’in önemli üniversitelerinden, ‘China University of Mining and Technology’ (CUMT- Çin Madencilik ve Teknoloji Üniversitesi) ile China National Space Administrati...
Çin’in önemli üniversitelerinden, ‘China University of Mining and Technology’ (CUMT- Çin Madencilik ve Teknoloji Üniversitesi) ile China National Space Administration (CNSA-Çin Ulusal Uzay Dairesi- China Lunar Exploration Programme (CLEP) -Çin Ay Keþif Programý) iþ birliðinde hayata geçirilen ‘yapay ay’ resmen ilgili kamuoyunun görüþüne açýldý.
Jiangsu eyaletinin Xuzhou kentindeki ay simülatörü, ileride Ay’a gönderilecek insanlý keþif araçlarýnýn hazýrlanmasýna katkýda bulunacak. CUMT jeoteknisyeni Li Ruilin yönetimindeki bir ekip tarafýndan oluþturulan prototip 60 santimetre çapýnda ve yüzeyi Ay yüzeyine benzer biçimde kayalar ve tozla kaplý. Öte yandan, Dünya’nýn yerçekiminin tersi yönde etki yapan ve Ay’daki gibi 1,62 metre/saniye karelik bir çekim üreten bir manyetik alanýn etkisine maruz býrakýlýyor.
Deðiþik testler yapýlacak
Bu yolla Ay yüzeyinde karþýlaþýlacak çekime karþý orada kullanýlacak teknolojik aygýtlarýn tepkilerine iliþkin deðiþik testler yapýlacak; Ay’da suyun ve her türden materyalin araþtýrýlmasý ve keþfi kolaylaþacak. Ayrýca, Ay’ý yerleþim alaný olarak kullanma olanaðý saðlayacak ve insan organizmasýnýn ekstrem koþullarda davranýþýnýna iliþlkin bilgileri artýracak olan biyolojik deneyler de planlanmakta.
Ýlgili makamlar Xuzhou’nun “Yapay Ay”ýnýn, insanýn, dünyanýn dýþýnda yaþama olanaklarýný araþtýrmaya yönelik uluslararasý bilim topluluðuna açýk olduðu hususunu vurguluyor. Bu doðrultuda öncelikli hedef, Ay’da karþýlaþýlacak koþullarýn yeryüzünde simülasyonu gerçekleþtirmek olacak.