Haber Detayı
2022-03-06 09:42
Depreme uygun binalar yapýlmalý

Yerkürenin en kýrýlgan bölgelerinden birinde konumlanan ve deprem ülkesi olan Türkiye, tektonik plakalarýn yer deðiþtirmesi sonucu oluþan depremleri derinden hissediyor. Mevcut bina stokunun ...

Depreme uygun binalar yapýlmalý

Yerkürenin en kýrýlgan bölgelerinden birinde konumlanan ve deprem ülkesi olan Türkiye, tektonik plakalarýn yer deðiþtirmesi sonucu oluþan depremleri derinden hissediyor. Mevcut bina stokunun deprem yönetmeliðinin gerisinde kalmasý ise olasý can ve mal kayýplarýný beraberinde getiriyor. Geleceði þekillendiren teknolojileri deprem gerçeðine entegre eden Hilti, yapýlarýn güçlendirilmesinin yaný sýra uzun ömürlü ve dayanýklý binalarýn inþasý için sektörün çözüm ortaðý olmaya devam ediyor. Ýnovatif mühendislik anlayýþýyla geliþtirdiði yeni MT Modüler Kanal Sistemleri ve kimyasal ankraj ürünleriyle yarýnýn güvenli yapýlarýnýn mimarý olmayý hedefleyen þirket, C2 sismik onaylý dübellerle de binalarýn dayanýklýlýk performansýnýn güçlendirilmesini amaçlýyor. 1-7 Mart Deprem Haftasý kapsamýnda Türkiye’nin yüzölçümünün yaklaþýk yüzde 92’sinin deprem kuþaðýnda yer aldýðýný bir kez daha hatýrlatan Hilti Türkiye Pazarlama Direktörü Özgecan Iþýltan; sadece teknolojilerle deðil farkýndalýk çalýþmalarýyla da deprem konusuna 360 derece yaklaþtýklarýný dile getirdi.

 

Yüzde 92 deprem kuþaðýndayýz

Ýnovatif çalýþmalarý ve ileri teknolojisi ile inþaat sektörüne yön veren Hilti, yapý elemanlarýný sabitlemek için kullanýlan ve Türkiye’nin de içinde bulunduðu en zorlu deprem kuþaðýna uygun olan C2 sismik onayýna sahip dübeller, binalarýn dayanýklýlýk performansýný artýran teknolojiler ve yapýsal analizlerle dayanýklýlýðý belirleyen çözümleri ile depremin yaratacaðý yýkýcý etkilerin minimize edilmesinde rol oynuyor. 1-7 Mart Deprem Haftasý kapsamýnda açýklamalarda bulunan Hilti Türkiye Pazarlama Direktörü Özgecan Iþýltan, Türkiye’nin yüzölçümünün yaklaþýk yüzde 92’sinin deprem kuþaðýnda olduðunu hatýrlattý. Depremin yýkýcý etkilerinin sarsýntýnýn þiddetinden deðil, binalarýn dayanýklýlýk performansýnýn düþük olmasýndan kaynaklandýðýný belirten Iþýltan, depremlerin doðasýný doðru þekilde anlayan güncel teknolojilere imza atmanýn önemine dikkat çekti.

 

Teknoloji, depremi deðil yýkýcý etkilerini engeller

Depremi önlemenin de depremden kaçmanýn da mümkün olmadýðýný ancak deprem bilinciyle bir yaþam inþa edilebileceðini söyleyen Iþýltan, “Olasý deprem hasarlarýný önlemede öne çýkan en önemli aktörlerin baþýnda yapý elemanlarýný sabitleyen dübeller geliyor. Yapýyý meydana getiren elemanlarýn doðru bir þekilde sabitlenmemesi durumunda binalarýn cephe kaplamalarý, asansör raylarý, mekanik-elektrik baðlantýlar veya mevcut taþýyýcý betonarme elemanlarý hayati risk oluþturabiliyor. Bunun yaný sýra yapýsal olmayan mekanik-elektrik tesisat uygulamalarýnda da deprem koþullarýnda binanýn ayný performans ile devam edebilmesi için MT Modüler Kanal Sistemleri ve MW Modüler Halat Portfolyosu ile bu elemanlarýn da depreme dayanýklý hale getirmesini sistemsel olarak saðlanabiliyor. Hilti’nin, yapý elemanlarýný saðlýklý bir þekilde binaya sabitleyerek deprem anýnda yerinden oynamalarýna engel olan C2 sismik onaylý dübelleri ise bu sayede can ve mal kayýplarýný önlemeye katkýda bulunuyor. Hilti olarak, Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý genel teknik þartnamesine göre kullanýmý zorunlu olan C2 sismik onaylý dübellerin yaygýnlaþtýrýlmasýný ve geliþtirilmesini hem destekliyor hem de Ar-Ge çalýþmalarýnda rol alýyoruz” dedi.

 

 

Depreme karþý güçlü bir yapý sistematiði

Yapýsal olmayan elemanlarýn uðradýðý hasarý önlemek için askýlama ve destek sistemlerinin belirleyici olduðunun altýný çizen Iþýltan, sebebini þu sözlerle açýkladý: “Bilindiði üzere deprem anýnda zemindeki sismik dalgalar binalarý tahrip ederek kayýplara yol açar. Çünkü yapýlar daha çok dikey kuvvetleri, yani kendi aðýrlýklarýndan ve yerçekiminden gelen güçleri taþýyacak biçimde inþa edilir. Dolayýsýyla deprem sebebiyle yayýlan yan kuvvetlere direnmekte zorluk yaþar. Bu durum yapýsal olmayan elemanlarýn hareket etmesine, binalarýn alt ve üst kýsýmlarýnýn arasýnda hareket farkýnýn oluþmasýna neden olur. Bunu engelleyebilmek ve binalarý depremin doðasýna uygun forma kavuþturmak mümkün. Uzun yýllardýr yapýlan Ar-Ge çalýþmalarý sonucunda hayata geçirdiðimiz Hilti MT Modüler Kanal Sistemleri, en hafif yüklerden en aðýrlarýna kadar entegre bir portfolyo sunuyor. Tüm boru desteklerinin, havalandýrma kanallarýnýn ve kablo tavalarýnýn hafif korozif ortamlarda montajýný saðlayarak depreme karþý güçlü bir yapý sistematiði yaratýyor.”

 

Herkesin güvenli barýnma hakký var

Güvenli yaþam alanlarý oluþturmak için tüm yapýlarýn güçlendirilmesinin her zamankinden daha önemli olduðunu söyleyen Iþýltan, “Herkesin güvenli barýnma hakký olduðuna olan inancýmýzla geliþtirdiðimiz PS300, binanýn hasar görmeden kolaylýkla dayanýklýlýk karnesini ortaya çýkarýyor. Yapýsal analizde inþaat demirlerinin yerinin belirlenmesi, derinlik ölçümü ve ilgili kesitin görünümü için beton detektörü özelliði bulunuyor. Ürünün ekraný, inþaat demiri yerleþiminin görsellerini ve yerinde yapýsal analiz için kesit görünümünü saðlýyor. Akýllý algoritmasý, inþaat demirleri için hassas derinlik ölçümü ve yapýya herhangi bir hasar vermeden donatý çapý tahmini yapýlmasýna yardýmcý oluyor. Alanlarýn 2D ve 3D görünümünde görsel sunumunu ve istatistiklerini içeren yapýsal deðerlendirme raporlarýný hazýrlayabiliyor. Özellikle mevcut yapýlarýn durumunun deðerlendirilmesi ve depreme dayanýklý olup olmadýðýnýn tespitinde belirleyici bir rol üstleniyor” diye belirtti.

 

Yangýnlar can kaybýný artýrýyor

UL listeli yangýn durdurucu ürünlerle olasý riskleri en aza indirdiklerini ve bu kapsamda yangýn ve zehirli dumanýn ve gazlarýn geçiþini engellemek için tasarlanan ve uygulanan sistemlere imza attýklarýný söyleyen Iþýltan; “Depremler söz konusu olduðunda çoðu kiþinin aklýna yýkýlan bina enkazlarý gelse de en sýk yaþanan olaylardan biri de yangýnlardýr. Gaz sýkýþmalarýna baðlý olarak meydana gelen yangýnlarý durdurabilmekse yapý mühendisliðinin en hayati gündem konularýnýn baþýnda geliyor. Deprem sýrasýnda veya sonrasýnda çýkan yangýnlar, sistematik bir neden izlemediði gibi ve sismik ivmenin çok yüksek olmadýðý durumlarda bile ortaya çýkabiliyor. Bu noktada Hilti’nin Pasif Yangýn Durdurucu teknolojisi büyük önem taþýyor. Pasif yangýn durdurucular, yangýn sýrasýnda yapýda meydana gelen boþluklarý þiþirerek kapatýyor ve yangýnýn çýktýðý yere hapsedilmesine yardýmcý oluyor. Bu sayede yangýnýn büyümesi önlenerek insanlarýn yapýlarý terk etmesi için dumansýz bir hava sahasý yaratýlýyor. Üstelik deprem anýnda bile iþlevselliðini koruyan bu teknoloji, þok yük ve darbelerden etkilenmiyor” þeklinde konuþtu.

Etiketler: bina, inþaat, depreme dayanýklý yapý