Haber Detayı
2022-03-25 11:05
Otuz bin dolar kazanmak ister misiniz?

NASA ve HeroX, bilim insanlarının üzerinde yıllardır çalıştığı Mars gezegeninden toplanan verilerin çözülmesi için yarışma düzenliyor. Veriler, daha hızlı ve etkili anali...

Otuz bin dolar kazanmak ister misiniz?

NASA ve HeroX, bilim insanlarının üzerinde yıllardır çalıştığı Mars gezegeninden toplanan verilerin çözülmesi için yarışma düzenliyor. Veriler, daha hızlı ve etkili analiz yapılması için paylaşılacak. yarışmacılar, kazanmak için keşif aracından dünyaya gelen bu verileri hızla analiz edip, kimyaya dair zor çıkarımlar yapmalılar.

 

Mars’ta yaşam var mı, ya da var mıydı?

Güneş sistemindeki tek gezegenin Dünya olmadığının fark edilmesinden günümüze kadar Mars, fazlasıyla dikkat çekiyor. Bilim insanlarını üzerinde çok çalıştığı bu gezegene dair yıllardır çalışma yapılıyor. Bu çalışmaların ortak noktası ise “Mars’ta yaşam var mı ya da var mıydı?” oluyor.

Antik çağ döneminde Mars yüzeyinde su bulunması bakımından yaşama ev sahipliği yaptığı düşüncesi yer alıyor. Yaşamın olup olmadığı ya da yaşamın modern zamanlara kadar sürdüğü konusunda da henüz bir bilgi yer almıyor. Tüm bunlara rağmen, bozulmamış bir örnek için Avrupa Uzay Ajansı ve NASA birlikte çalışıyor.

 

Daha iyi analiz yapmak için

NASA ve bir kitle kaynak platformu olan HeroX, verileri daha iyi analiz etmek için yarışma düzenliyor.Bu yarışmanın birincisine ise 30 bin dolar verileceği iddia ediliyor.Uzaydan dünyaya sınırlı bağlantı kanalı olması nedeniyle, daha fazla mühendis uzay aracını göndermeden önce bilgilerin toparlanması ve ayıklanması düşüncesi var. Bilim insanlarının bu sorunuyla ilgili HeroX şu açıklamaları yaptı. ''Dünyadaki bilim insanları keşif aracından örnek veriler aldıklarında, sonraki işlemleri öncelik sırasına koymak ve bu talimatları uzay aracına geri göndermek için bunları hızla analiz etmeli ve kimyaya dair zor çıkarımlar yapmalıdırlar.''

Son başvuru tarihi 18 Nisan olan bu yarışmanın sonuçları, analitik kimyagerler, gezegen jeologları ve pek çok veri bilimcileriyle paylaşılacak.

Etiketler: NASA; uzay araştırmaları, Mars, dünyadan