Vücut aðýrlýðýmýzýn yaklaþýk yüzde atmýþýný oluþturan su, insan hayatý için oksijenden sonra en önemli gereksinim olarak gösteriliyor. Suyun faydalarý saymakla bitmiyor; toksinleri tem...
Vücut aðýrlýðýmýzýn yaklaþýk yüzde atmýþýný oluþturan su, insan hayatý için oksijenden sonra en önemli gereksinim olarak gösteriliyor. Suyun faydalarý saymakla bitmiyor; toksinleri temizliyor, vücut sýcaklýðýnýn belirli sýnýrlar içinde kalmasýný saðlýyor, böbrekler baþta olmak üzere pek çok organýn ve metabolizmanýn düzenli çalýþmasýnda önemli görevler üstleniyor ve yediðimiz besinleri sindirmemize yardýmcý oluyor. Özetle; su tüm yaþam fonksiyonlarýmýzýn düzenlenmesinde kilit rol üstleniyor. Ancak iþ hayatýnýn yoðun temposu ve günlük yaþamýn koþuþturmasý arasýnda çoðu zaman yeterince su içmemek gibi önemli bir hataya düþebiliyoruz!
Günde 8-12 bardak su
Beslenme ve Diyet Uzmaný Elif Gizem Arýburnu Oðuz, yeterince su tüketmediðimizde baþta dehidrasyon, erken yaþlanma, tansiyon ve sindirim problemleri olmak üzere pek çok önemli saðlýk sorununun geliþebileceði uyarýsýnda bulunarak, “Bu nedenle vücudunuzun her gün ihtiyaç duyduðu miktar kadar su içmemiz oldukça önemli. Günlük 8-12 bardak su içmenin en doðrusu olduðunu söyleniyor. Ama gerçek þu ki ihtiyaç duyduðunuz su miktarý cinsiyetinize, ne kadar egzersiz yaptýðýnýza, havanýn ne kadar sýcak olduðuna ve baþka birçok faktöre baðlý olarak deðiþkenlik gösterebiliyor. Týp Enstitüsü (IOM), yetiþkin erkekler için her gün toplam 13-15 bardak (yaklaþýk 3 litre) sývý öneriyor. Kadýnlarýn da her gün 9 bardak (2 litreden biraz fazla) sývý tüketmelerini tavsiye ediyor” diyor.
Ýþte bu noktada çoðumuzun aklýna pek çok soru takýlýyor: Limonlu su fayda saðlar mý? Sabah aç karnýna su içmeli miyim? Ilýk su mu, yoksa soðuk su mu daha faydalý? Su zayýflatýr mý? Acýbadem International Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmaný Elif Gizem Arýburnu Oðuz, yaþam kaynaðýmýz olan su tüketimi hakkýnda en çok merak edilen sekiz soruyu yanýtladý; önemli öneriler ve uyarýlarda bulundu.
Az su içmek kadar çok su içmek de hatalý mý?
Az su içmenin yaný sýra çok su içmek de vücudumuzdaki sývý elektrolit dengesini bozarak saðlýðýmýzý tehdit edebiliyor. Beslenme ve Diyet Uzmaný Elif Gizem Arýburnu Oðuz, “Kalp yetmezliði veya böbrek hastalýðýnýz varsa sývý alýmýnýzý sýnýrlamanýz gerekebiliyor. Zira çok su içtiðiniz zaman böbrekleriniz fazla suyu atamazsa, ‘hiponatremi’ denilen tablo ortaya çýkabiliyor. Bu, kanýnýzdaki minerallerin seyreldiði veya sulandýðý anlamýna geliyor. Sonuç olarak, kandaki sodyum seviyeleri düþüyor, vücudunuzun su seviyesi yükseliyor ve hücreleriniz þiþiyor. Bu durum oldukça ciddi, hatta yaþamý tehdit eden sorunlara yol açabiliyor” diyor.
Sabahlarý aç karnýna su içmek doðru mu?
Sabah kalkar kalkmaz içilen 500 ml suyun kan akýþýný hýzlandýrdýðý, yeni kan hücrelerinin üretimini artýrdýðý ve cildinizin parlamasýný saðladýðý kanýtlandý. Sabahlarý aç karnýna su içmek ayný zamanda baðýrsaklarýn çalýþmasýna katký saðlayarak fazla kilolardan kurtulmanýza da yardýmcý oluyor. Ayrýca daha az açlýk hissetmenizi saðlamasýnýn yaný sýra baðýrsaklarda yer alan toksinlerin vücudunuzdan atýlmasýna da yardým ediyor. Bunlarýn yaný sýra metabolizmanýzý hýzlandýrýyor, saçlarýnýzýn daha saðlýklý ve parlak bir görünüme sahip olmasýna katkýda bulunuyor, mide ekþimeleriniz varsa sorunu hafifletiyor, böbrek taþý oluþumunun ve mesane enfeksiyonlarýnýn önlenmesine destek oluyor ve baðýþýklýk sisteminizi güçlendiriyor.
Limonlu / sirkeli su içmek fayda saðlar mý?
Beslenme ve Diyet Uzmaný Elif Gizem Arýburnu Oðuz, sabahlarý limonlu veya sirkeli su içmenin faydalý olduðunu belirterek, nedenlerini þöyle sýralýyor: “Sirke ve limondaki potasyum kan basýncýný kontrol etmeye yardýmcý olabiliyor. Sabahlarý ýlýk limonlu su içmekten alacaðýnýz C vitamini, kardiyovasküler hastalýk ve felç riskini azaltabiliyor. Ayný zamanda hastalýklarla ve aþýrý asidik ortamda geliþen kötü bakterilerle savaþan vücut pH'ýný yükseltiyor, saðlýklý hücre iþlevini ve yapýsýný destekliyor, bakteri ile virüsleri vücuttan uzaklaþtýrýyor” Ancak asidik içerikleri yüksek olduðu için reflü veya gastrit gibi mide problemleriniz varsa, limonlu veya sirkeli suyu tüketmemeniz öneriliyor.
Su içmenin en doðru þekli nedir?
Su içmenin en doðru þekli, bir bardak suyu 10-15 saniye zaman diliminde yudum yudum içmektir. Suyu öðünlerinizden yarým saat önce ve yarým saat sonra tüketmeniz, midenizin geniþlemesinin önüne geçmenize yardýmcý oluyor. Dikkat! Bir seferde çok fazla su tüketmek midede þiþkinliðe ve rahatsýzlýða yol açabiliyor.
Yemek yerken su içilmeli mi?
Yemekle beraber tüketilen yaklaþýk bir bardak (200 ml) su, büyük besinlerin parçalanmalarýna yardýmcý olarak yemek borusundan midenize geçiþini kolaylaþtýrýyor. Ayrýca, besini sorunsuz bir þekilde hareket ettirmeye katký saðlayarak þiþkinlik ve kabýzlýðý önlüyor.
Suyu soðuk veya ýlýk içmek fark eder mi?
Beslenme ve Diyet Uzmaný Elif Gizem Arýburnu Oðuz, su içmenin en güvenli yolunun çok sýcak suyun aðýzda tahriþlere yol açabilmesi, çok soðuk suyun ise burun mukozasýný kalýnlaþtýrabilmesi ve solunum yolu geçiþlerini zorlaþtýrabilmesi nedeniyle ýlýk su tüketmek olduðunu belirtiyor. Elif Gizem Arýburnu Oðuz, “Ancak soðuk su içmenin de birçok faydasý var. Örneðin egzersiz yaparken, koþarken veya dýþarýda hava çok sýcakken yükselen vücut sýcaklýðýný düþürmek için soðuk su içmek iyi bir seçenek olabiliyor” diyor. Sonuç olarak ister soðuk, ister sýcak, isterseniz de ýlýk su için; önemli olan vücudunuza almanýz gereken suyu ihmal etmemenizdir.
Spor yaparken su içmek önemli mi?
Spor yaparken organlarýmýz ve hücrelerimizin düzgün çalýþmalarýný saðlamak için suya ihtiyacýmýz var. Egzersiz yaparken su içmek vücut ýsýmýzý düzenlemeye de yardýmcý oluyor. Dolayýsýyla egzersiz sýrasýnda yeterince su içmezseniz, kendinizi dehidrasyon ve baþka komplikasyonlar için büyük riske atmýþ olursunuz. Ayrýca kaslarýnýz yorulmaya baþlar, kramplar, güçsüzlük ve koordinasyon kaybý yaþayabilirsiniz. Dehidrasyon durumunda vücudunuz kendini soðutamaz, vücut ýsýsýnýn yükselmesi sonucunda sýcak çarpmasý gibi ciddi tablolar oluþabilir. Dehidrasyonu önlemek için sadece egzersiz yaparken deðil, egzersiz öncesi ve sonrasýnda da içtiðiniz su miktarýna dikkat edin. Beslenme ve Diyet Uzmaný Elif Gizem Arýburnu Oðuz, egzersiz yaparken ne kadar su içilmesi gerektiðine dair kesin kurallarýn olmadýðýna iþaret ederek, “Çünkü metabolizma kiþiden kiþiye deðiþkenlik gösteriyor. Terleme oranýnýz, bulunduðunuz ortamdaki ýsý ve nem, ne kadar uzun ve yoðun egzersiz yaptýðýnýz gibi faktörleri göz önünde bulundurmalýsýnýz” diyor.
Su içmek zayýflatýr mý?
Yapýlan araþtýrmalarda, suyun metabolik hýzý yüzde 30’a kadar arttýrdýðý tespit edilirken, yemeklerden önce içilen suyun tokluk hissi oluþturduðu ve bu sayede daha az yememizi saðladýðý ortaya konmuþ. Baþka bir çalýþmada, öðünlerden önce içilen suyun bu etkileri sayesinde ortalama 75 kalori daha az almamýzý saðladýðý belirtilmiþ. Beslenme ve Diyet Uzmaný Elif Gizem Arýburnu Oðuz, metabolizmamýza etki eden büyük etmenlerin ise genler ve yaþýmýz olduðunu vurgulayarak, “Bunlar müdahale edemediðimiz iki faktördür. Müdahale edebileceðimiz faktörler ise yeterli ve kaliteli uyku, yeterli beslenmek, egzersiz yapmak diyebiliriz. Su içmenin metabolizma hýzý üzerinde pozitif bir etkisi vardýr. Ancak bu etki, kilo verme hedeflerini önemli ölçüde etkileyemeyecek kadar küçüktür. Yani biz metabolizmamýzý hýzlandýrmak için daha büyük etkileri olan faktörlere odaklanmalýyýz” bilgisini veriyor.