Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Kuruluþu’nun 76. Basýn Müzesi’nin 34.Yýldönümünü kutladý. 10 Haziran 1946’da kurulan ve ilk baþkaný Sedat Simavi olan Cemiyetin Kuruluþ Yýldönümü...
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Kuruluþu’nun 76. Basýn Müzesi’nin 34.Yýldönümünü kutladý. 10 Haziran 1946’da kurulan ve ilk baþkaný Sedat Simavi olan Cemiyetin Kuruluþ Yýldönümü töreni 10 Haziran 2022 Cuma günü TGC Burhan Felek Konferans Salonu’nda salgýn koþullarý kapsamýnda yapýldý.
Tören Laik Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaþlarý, haber peþinde koþarken ölen, öldürülen gazeteciler, Covid 19 salgýný sürecinde ölen gazeteciler, saðlýk çalýþanlarý ve yurttaþlarýn anýsýna bir dakikalýk saygý duruþuyla baþladý.
Tören Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Baþkaný Turgay Olcayto’nun açýlýþ konuþmasýyla devam etti.
Baþkan Olcayto: “Tek tip gazeteci, tek tip haber istiyorlar”
TGC Baþkaný Turgay Olcayto konuþmasýnda þunlarý söyledi; “Türk Basýn Birliði'nin 1946'da kapatýlmasý ile Türkiye’de o zamanki adýyla Gazeteciler Cemiyeti olarak Ýstanbul'da, Ankara'da ve Ýzmir'de üç meslek örgütü kuruldu. Bunlardan biri kuruculuðunu ve baþkanlýðýný Sedat Simavi'nin yaptýðý bugünkü adýyla Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ydi. Çok deðerli baþkanlarýmýz oldu. Cevat Fehmi gibi, Burhan Felek gibi, Nail Güreli gibi, Nezih Demirkent gibi. Hepsine þükran borçluyuz. Türkiye, bugün demokrasiden sapmýþ, demokrasinin bütün kurum ve kurallarýnýn dýþýnda iþleyen bir çarkýn parçasý. Ýktidar gazetecileri iþsizlikle terbiye ediyor, açlýkla terbiye ediyor, cezaevi ile terbiye ediyor. Benden deðilsen gazetecilik yapmýyorsun diyor bir anlamda. Türkiye’de tek tip gazeteci ve gazete istiyorlar, Çok seslilik deðil tek sesli bir toplum istiyorlar. Biz cezaevinde gazeteci olmasýn istiyoruz, bu ülkede düþünceyi ifade özgürlüðünün prangalar içinde olmamasýný istiyoruz, herkes düþüncesini serbestçe söyleyebilsin istiyoruz, düþünce suçunun olmamasýný istiyoruz. Ve tabii bunun dýþýnda da demokrasinin bütün kurum ve kurallarýyla iþlemesini istiyoruz. Biz çizgimizden hiç ayrýlmadan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin 76 yýldýr sürdürdüðü iþlevini yeni arkadaþlarýmýzla sürdürmeye devam edeceðiz.”
Doðan Þentürk; “Gazetecilik açýsýndan en büyük otosansür”
TGC Baþkan Yardýmcýsý Doðan Þentürk ise konuþmasýnda “76’ýncý kuruluþ yýl dönümümüz hayýrlý olsun. 76 yýl geçmiþ, bakýyorum 76 yýlda ne sýký yönetimler, ne muhtýralar, ne kudretli baþbakanlar, ne kudretli komutanlar görmüþüz. Demek ki neymiþ? Tarafsýz olan bertaraf olmuyormuþ” dedi ve þöyle devam etti: “Türkiye Gazeteciler Cemiyeti en büyük çatý örgütümüz dimdik ayakta. Türkiye'de demokrasi mücadelesini, Türkiye'de basýn özgürlüðü, basýn hürriyeti baðýmsýz gazeteciliðin mücadelesinde elinde meþalesi dimdik duruyor. Bu nöbeti omurgalý bir þekilde dimdik sürdürüyoruz. Pandemiye aþý bulundu. Fakat bu iktidarlar, bu baskýlar gelip gittikten sonra acaba bu oto sansüre aþý bulabilecek miyiz? Çünkü pek çok meslektaþýmýz þu anda otosansür mekanizmasýný benimsemiþ durumda. Gazetecilik açýsýndan en büyük tehlike de oto sansür yapmak. Dolayýsýyla bunun çaresini üretmek zorundayýz, baðýmsýz gazetecilik için mücadele vermek zorundayýz, veriyoruz da. Ben korkunun statükoyu, umudun da deðiþimi beslediði kanýsýndayým. Basýn özgürlüðüne basýn hürriyetine yeniden kavuþacaðýz. Cemiyetimizin hep var olmasýný, ayakta olmasýný ve bizden sonra da demokrasi mücadelesini devam ettirip yaþamasýný temenni ediyorum.”
Sibel Güneþ; “Sosyal medya yasasý haberi halktan gizlemek için çýkarýlýyor”
TGC Genel Sekreteri Sibel Güneþ ise konuþmasýnda basýnýn hafýzasý olana Basýn Müzesi’nin önemine iþaret etti. Müze’nin 30 bin gazetecilik ve iletiþim kitabýyla Türkiye’nin en iyi uzmanlýk kütüphanelerinden birine sahip olduðunu belirterek “Müze 1988 yýlýndan bu yana sadece kamuya yararlý dernek olan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin katkýlarýyla ayakta duruyor. Bundan sonra da Müze’yi ayakta tutmak için elimizden gelen tüm çabayý sarf edeceðiz” dedi. Konuþmasýnda Sosyal Medya Yasa Tasarýsý’nýn haberi halktan gizlemek için çýkarýlacaðýna dikkat çeken Genel Sekreter Güneþ þunlarý söyledi: “Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Sosyal Medya Yasa tasarýsýyla ilgili görüþünü hazýrladýk. TBMM’de önce Dijital Mecralar Komisyonu’nda, 9 Haziran 2022 Perþembe günü de Adalet Komisyonu’nda görüþümüzü paylaþtýk. Seçime giderken bizlerin gazetecilik yapmamýzý tamamen engellemek üzere çýkarýlmýþ bir yasa tasarýsý. Gazetecilik meslek örgütlerinden sosyal medya tasarýsýný hazýrlarken görüþ almadýlar. Dijital Mecralar Komisyonu’nda basýn meslek örgütlerine beþer dakika, Adalet Komisyonu’nda da bizim ýsrarýmýzla üçer dakika konuþma imkaný saðladýlar. Önümüzdeki hafta da Meclis’e gelmesi ve çýkarýlmasý bekleniyor. Sansürü olaðanüstü aðýrlaþtýran bir yasa. Ýktidar internet medyasýný basýn iþ kanunu kapsamýna almakla övünüyor ama internet sitelerine aþýrý sansür, aðýr para cezalarý getiriliyor. Dezenformasyon maddesiyle de iktidarýn beðenmediði her haber için suç duyurusunda bulunulacak, gazeteci tutuklamalarý artacak. Haberler yine engellenecek. Ýtirazlarýmýzý dile getirdik. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak gazetecilerin haklarýný korumak, halka haberin ulaþmasýný saðlamak için mücadeleye devam edeceðiz. 76 yýldýr var olan baðýmsýz baðlantýsýz gazetecilik anlayýþýndan ödün vermeden çalýþacaðýz. 76. yaþýmýz kutlu olsun.”
Niyazi Dalyancý; “Umudumuzu hiç yitirmedik”
Toplantýda konuþan TGC Genel Sekreter Yardýmcýsý Niyazi Dalyancý ise “Bugüne bakýyorum mesleðimizin içine düþtüðü, düþürüldüðü durumu gerçekten hazmetmek çok zor. Haber çarpýtmak þimdiye kadar hep gördüðümüz bir þeydi. Ama doðrudan doðruya yalan haber manþetlere çýkýyor" dedi. Dalyancý, "Ekranlardan inanýlmaz sözler sarf ediliyor hükümet yanlýsý medyadan. Onun için üzüntüyle izliyoruz Ama basýn ve düþünceyi ifade özgürlüðünün engelsiz yaþanacaðý günlere ulaþma umudumuzu hiç yitirmedik. Cemiyetimiz ayakta ve ayakta kalacaðýna da güvenimiz tam. Bizden sonrakiler de bu ilkeleri uygulayacaklar" diye konuþtu.
Adnan Özyalçýner; “TGC Demokrasi yolunu açmak için çabalýyor”
Toplantýya Türkiye Yazarlar Sendikasý Genel Baþkaný –TGC Onur Kurulu Üyesi Adnan Özyalçýner de katýldý. Adnan Özyalçýner konuþmasýnda þu konulara dikkat çekti: "Özgürlüklere yapýlan bütün baskýlara karþý karanlýðý aydýnlatma yolunda büyük çabalarý olan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin kuruluþ yýldönümünde bir aradayýz. Cemiyet bu çabalarýný, hapislere, ölümlere, boyun eðmeden yapmýþtýr. Bugün düþünceye, düþünce ve ifade özgürlüðüne yapýlan baskýlar insan temel hak ve özgürlüklerini de ayaklar altýna almaktadýr. Böylece demokrasi ve özgürlükten yoksun bir karanlýk baský döneminde yaþamaktayýz. Ben ‘Haziran’da Ölmek Zor’ diyorum. Bunu Hasan Hüseyin söylemiþti neden Çünkü Nazým Hikmet’i, Orhan Kemal’i, Ahmet Arif’i, Hasan Ýzzettin Dinamo’yu Haziran ayýnda yitirdik. Onlar þiir, öykü ve romanlarýyla özgürlük ve demokrasi yolunu açan yazarlarýmýzdýr. Her haziranda þiirleriyle bize özgürlük yolunun açýlmasý ve özgürlüklerin getirilmesi paylaþýmýný sürdürmektedirler. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti gazetecilerle, yazarlarla ve aydýnlarla birlikte özgürlüðün ve demokrasinin yolunu açmadaki çabalarýný dün olduðu gibi bugün de sürdürüyor. Umudumuz uygarlýðý yaratan emeðin, emekçinin yarattýðý zenginliklerin ve güzelliklerin eþitçe paylaþýldýðý günlere ulaþmaktýr, teþekkürler.”
Kurul ve komisyon baþkanlarý görüþlerini paylaþtý
Törende TGC Denetim Kurulu Baþkaný Mustafa Bakacak da söz aldý. Bakacak, “Cemiyet için bize böyle güzel görev verdiler. Biz de Cemiyetin bizden önceki ustalarýn bugünlere getirdiði görevlerimizi yerine getirerek bizden sonrakilere teslim edeceðiz. Cemiyeti yaþatmak için ne görev veriliyorsa üstleniyoruz herkese teþekkür ediyoruz.” diye konuþtu.
TGC Onur Kurulu Sekreteri Ayþegül Dora ise konuþmasýnda "Önceki dönemlerde görev yapan Onur Kurullarýnýn Cemiyete verdiði katkýlarýn bilincinde olarak yeni dönemde de Tüzüðümüzün bize yüklediði iþlevleri sürdüreceðiz” dedi.
TGC Balotaj Kurulu Baþkaný Mesude Erþan "Gözaltýlar, soruþturmalar, davalar, icralar, mahkumiyetler, para cezalarý, haber eriþimlerinin engellenmesi, ilan kesme, basýn kartý iptalleri Demokles’in kýlýcý gibi, bütün bunlar ve çok daha fazlasý aslýnda tepemizde sallandýrýlýyor" diye baþladýðý konuþmasýnda þunlarý söyledi; "Bu karabasana direnmenin, dayanmanýn en önemli yolu mücadeleden geçiyor. Dolayýsýyla meslek örgütlerinin deðerini bilmek, olabildiðince güç birliði yapmak, bir arada omuz omuza olmak her zamankinden daha deðerli ve kýymetli. Ýyi ki Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve iyi ki sizler de varsýnýz. Nice yaþlarýmýz olsun.”
TGC Kadýn Gazeteciler Komisyonu Baþkaný Ayþegül Aydoðan Atakan ise konuþmasýnda yaptýklarý çalýþmalara dikkat çekti: "Kadýn Gazeteciler Komisyonu geçmiþ dönemde çok baþarýlý çalýþmalara imza attý. Toplumsal Cinsiyet Eþitlikçi Haber Kýlavuzu’nun ortaya çýkmasý bile medyadaki eril dilin deðiþimine yönelik olarak yapýlmýþ büyük bir adýmdý. Biz her zaman söylediðimiz gibi deðiþimin dilde baþladýðýna inanýyoruz. Dili dönüþtürmekte medyaya çok önemli görevler düþüyor. Dolayýsýyla önümüzdeki dönem çalýþmalarýnda da bu konuya yine eðileceðiz."
TGC Sosyal Ýþler Komisyonu Baþkaný Hüseyin Irmak konuþmasýnda Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin bir çatý örgütü olarak önemi vurguladý. Cemiyeti çatý örgüt olarak dýþa karþý bir demokrasi meclisi, içe karþý da bir eðitim merkezi haline getirebildiðimiz ölçüde saðlýklý yaþlara ilerleyebileceðimizi düþünüyorum ve bu düþüncelerle sizleri saygý ve sevgiyle selamlýyorum nice yýllara” dedi.
Toplantýnýn dilekler bölümünde Mustafa Dolu ve Erden Aktoðu Cemiyet ve Basýn Müzesi’nin kuruluþ günleriyle ilgili düþüncelerini paylaþtýlar.
Tören toplu fotoðraf çekimi ile sona erdi.