Gastronomi Turizmi Derneði (GTD) ve Liv Hospital iþ birliði ile düzenlenen “Kanaat Önderleri Konuþuyor” temalý Gastro Talks toplantýsýnýn bu ay...
Gastronomi Turizmi Derneði (GTD) ve Liv Hospital iþ birliði ile düzenlenen “Kanaat Önderleri Konuþuyor” temalý Gastro Talks toplantýsýnýn bu ayki konuþmacýsý Liv Hospital Grup Koordinatörü Meri Ýstiroti oldu. 15 Aralýk Perþembe günü Liv Hospital Vadistanbul’da gerçekleþtirilen toplantýya Saðlýk ve Turizm Eski Bakaný Bülent Akarcalý, GTD Baþkaný Gürkan Boztepe ve gastronomi turizmi temsilcileri katýldý.
‘Saðlýk Turizminin Geleceði, Sürdürebilirliði ve Türk Mutfaðýnýn Saðlýk Sektörüne Yansýmasý’ baþlýklý bir konuþma yapan Meri Ýstiroti, dünyada ve Türkiye’de saðlýk turizminin ulaþtýðý hacim hakkýnda bilgi verdi. Meri Ýstiroti, Türkiye’nin Covid-19 pandemisi sonrasýnda saðlýk turizminde yakaladýðý ivmeye dikkat çekti: “2021 ve 2022 yýlý sektör için toparlanma yýlý oldu. Türkiye’ye gelen saðlýk turisti sayýsý 2021 yýlýnda, pandemi öncesi dönemi yakalayarak 671 bine yaklaþýrken, rakamlar 2022’yi yaklaþýk 1 milyon 200 bin saðlýk turisti ve iki buçuk milyar dolara yaklaþan gelirle kapatacaðýmýzý gösteriyor” diyen Meri Ýstiroti, 2023 ve sonrasýnda saðlýk turizminden beklentilerin büyük olduðuna deðindi.
Türkiye, tedavi giderlerinde daha fazla tasarruf saðlýyor
Türkiye’nin saðlýk turizmindeki gücüne de deðinen Meri Ýstiroti “Yabancý hastalar daha iyi doktor becerileri, gerçek multidisipliner yaklaþým, nitelikli týp ve hastane yönetimi, týbbi sonuçlarda ve tedavide yüksek kalite, modern týbbi teknoloji, bekleme süresinin olmamasý, yakýn uçuþ mesafesi ve uygun tedavi maliyeti gibi avantajlardan dolayý ülkemizi tercih ediyor” dedi. Meri Ýstiroti, Türkiye’de batýya göre yüzde 40 civarýnda tedavi gideri tasarrufu saðlandýðýný da sözlerine ekledi.
Türk mutfaðýnýn þifalandýrýcý gücü
Gastronomi turizminin temsilcilerin yer aldýðý toplantýda Meri Ýstiroti, Türkiye’nin, küresel saðlýk turizminde markalaþma sürecine girdiðini vurgulayarak Türk mutfaðýnýn saðlýk turizminde nasýl deðerlendirilebileceðine deðindi. Saðlýk turizmi ile gastronomi turizminin karþýlýklý olarak birbirini destekleyebileceðine vurgu yapan Meri Ýstiroti, “Geleneksel tatlarýmýzýn, saðlýklý ve besleyici yemek kültürümüzün uluslararasý arenada daha fazla tanýtýlmasý, ülkemizin markalaþma sürecinin en güçlü destekleyicisi olacaktýr. Bu doðrultuda, saðlýk hizmeti almaya gelen turistlere saðlýklý beslenme öðretileri, ürünlerin temini, online ürün tanýtýmý birleþtirilerek sunulabilir. Ege mutfaðýnýn kendine has özellikleri ise saðlýk turizminde ayrýca deðerlendirilebilecek büyük bir zenginlik. Gastronomi turlarýnýn hastanelerde tanýtýmý, hastanelerde ise gastronomik özelliklerin tüm dillerde tanýtýmý yapýlabilir. Gastrointestinal hastalýklar ve kanserle ilgili hastalýklarda ise doðru beslenme programý tedavi sonrasýnda da devam ettiði için bu alanda, tedaviye ek oluþturularak destekleyici çalýþmalar yapýlabilir. Ayrýca online mutfak kurslarý yabancý hastalara ve yakýnlarýna sunulabilir, yurtdýþýndan yerel bölgelere yapýlacak gastronomi turlarýna check-up programlarý eklenebilir” diyerek sözlerini tamamladý.